„VRIJEME JE ZA BUĐENJE“ – Dan planete Zemlje – 22. april

Planeta Zemlja nema svoj rođendan kao svi mi, ali jedan dan godišnje joj posvećujemo i to baš danas, 22. aprila. Naime, ideja o globalnom prazniku potiče još iz 1969. godine, sa konferencije Unesco-a posvećene životnoj sredini. Par decenija kasnije, Generalna skupština UN 2009. godine donosi i Rezoluciju (A/RES/63/278) kojom se naglašava značaj obilježavanja ovog datuma u cilju upozoravanja na opasnosti koje prijete Zemlji i životu na njoj, svim njenim ekosistemima i svim „stanovnicima“.

Međutim, kakav ćemo odgovor dobiti ako se zapitamo da li se od tada nešto promijenilo u pozitivnom pravcu?! Da li smo se ekološki osvijestili?! Da li smo nešto promijenili u našem ponašanju i postali odgovorniji prema planeti koja nas još uvijek trpi?!

Šuma je sve manje; krčimo ih i palimo. Naša mora, jezera i rijeke su sve siromašnije životom, a sve bogatije organskim i hemijskim otpadom, ali i plastikom koja je nerijetko jedan od „ukrasa“ i na granama drveća, a naročito u urbanim i suburbanim sredinama. Sve se češće pitamo, kad zagrizemo neku voćku ili povrće, da li smo u naše tijelo unijeli više vitamina ili pesticida. I dok svi ponosno pokrećemo naše automobile da „trknemo“ do najbliže prodavnice, koliko nas se zapita o efektu „staklene bašte“ u kojoj smo zarobljeni?! Nikako da priznamo da smo glavni krivci za globalne promjene klime i čudimo se što su temperature sve veće, lednici se tope, močvare i rijeke presušuju, a biljke i životinje traže nova utočišta, a oni koji u tome ne uspiju…nestaju.

Prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) svake godine, kao posljedica zagađivanja životne sredine, gubitka staništa, introdukcije alohtonih vrsta, klimatskih promjena i prekomjerne eksploatacije prirodnih resursa, nestaje 0,01-0,1% od ukupnog broja vrsta. Izumiranje vrsta je prirodan proces, ali je destruktivan uticaj čovjeka uzrokovao da ono bude čak 1000 puta brže od takozvane normalne stope izumiranja. Prognoze naučnika nisu baš optimistične ni za planetu, a time ni za nas same.

Zvaniča tema za ovu godinu je „Investirajmo u našu planetu“, a na nama je da kao pojedinci i društvo damo svoj doprinos, jer sat polako otkucava. Danas se ovaj dan na različite načine obilježava u preko 140 država. Nešto možete i vi da preduzmete: ugasite nepotrebnu sijalicu, smanjite upotrebu vode – dok perete zube zavrnite slavinu, posadite drvo, ne koristite plastiku za jednokratnu upotrebu . . .

Svaku našu aktivnost možemo modifikovati makar malo, tako da umanjimo naš negativni uticaj na planetu, a da to ne utiče na rezultat aktivnosti, niti na naš komfor.

Pozivamo vas da fotografijom ili video zapisom pod nazivom „Na Dan planete Zemlje ja . . . „ registrujete vaš način na koji pridonosite očuvanju Zemlje i da nam pošaljete na info@pmcg.co.me.

 

Mr Suzana Malidžan, muzejska savjetnica

Dr Marko Karaman, muzejski savjetnik

 

Povezani članci