Kako nastaje zbirka cvjetnica u Prirodnjačkom muzeju

U četvrtak 13. aprila, kustoskinja Dr Snežana Vuksanović i muzejska tehničarka Biljana Jovetić održale su Radionicu pod nazivom „Šta radi kustos botaničar“

Šta je posao kustosa botaničara? Kako nastaje zbirka cvjetnica u Muzeju? Kako se kustos botaničar priprema za rad na terenu, koju opremu i alat nosi sa sobom? O timskom radu kustosa, muzejskog tehničara i dokumentariste, određivanju biljaka i njihovom herbarizovanju, sa učenicima Osnovne škole „Đoko Prelević“ sa Ubala i njihovom nastavnicom Snežanom Marković, kao i sa učenicima VI razreda Osnovne škole „Dr Dragiša Ivanović“ koje je predvodila nastavnica biologije Svetlana Janković pričala je kustoskinja u zbirci cvjetnica Dr Snežana Vuksanović.

Učenici su sa muzejskom tehničarkom Biljanom Jovetić slagali biljni materijal u herbarsku presu i saznali kako se biljke suše, presuju, lijepe na herbarske listove i pripremaju za deponovanje u Zbirku cvjetnica. Ujedno su bili u prilici da pomoću terenskih lupa, posmatraju uveličane detalje cvijetova i drugih djelova biljaka.

Nakon završene Radionice učenike i nastavnice je kroz stalnu postavku Prirodnjačkog muzeja vodila dokumentarista Jelena Brnović.

 

Dr Snežana Vuksanović

Povezani članci