Stalna postavka

 

U izložbenoj galeriji Prirodnjačkog muzeja Crne Gore otvorena je izložba “Kad priroda priča”. Događaj je upriličen u sklopu međunarodne manifestacije Dani i noć muzeja, kojom je obuhvaćeno 13 crnogorskih gradova.

Izložbu je otvorio tadašnji ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je istakao kako izložba daje uvid u prirodnu posebnost crnogorskog podneblja.

“U najmanju ruku je nerealno da svijet prepozna značaj našeg prirodnog potencijala ako mi sami nijesmo upoznati sa njim do kraja, a prije svega – ako se prema njemu ne odnosimo sa posebnom odgovornošću. Zato Prirodnjački muzej sa svojim zbirkama jeste mjesto koje mora imati jednu od važnijih uloga u procesima informisanja i edukovanja, ali i mjesto koje će svojim programima usmjeravati javno mnjenje ka aktuelnim problemima očuvanja prirodne baštine” – kazao je on.

Izložba “Kad priroda priča” predstavlja svojevrstan prikaz, kako fosilnih tako i recentnih predstavnika živog svijeta sa područja Crne Gore. Njome je objedinjen materijal iz svih 15 zbirki Prirodnjačkog muzeja, zahvaljujući čemu posjetioci imaju priliku da se upoznaju sa bogatstvom biodiverziteta i geodiverziteta naše države.

Izložba je vremenom prerasla u stalnu postavku muzeja, čiji se sadržaji kontinuirano dopunjuju i proširuju , pa je tako u decembru postala bogatija za nekoliko modela uvećanih beskičmenjaka, a od marta je i mjesto gdje se može vidjeti terarijum sa živom jedinkom zmije Boa. Takođe se u izložbenom prostoru mogu vidjeti i panoi izrađeni povodom obilježavanja četvrt vijeka postojanja prirodnjačkog muzeja Crne Gore.

Koordinatori izložbe su Lidija Polović, Goran Ćulafić i Natalija Čađenović.

Autori izložbe su Goran Ćulafić, Lidija Polović, Natalija Čađenović, Nada Bubanja, Katarina Burzanović, Marko Karaman, Andrej Vizi, Čeda Ivanović, Snežana Dragićević, Snežana Vuksanović, Suzana Malidžan, Ilinka Ćetković, Vera Biberdžić, Branka Tomović i Dubravka Bešić.

Izložba će biti otvorena za posjete radnim danima (ponedjeljak-petak) od 9 do 17 časova.,a Vaš domaćin prilikom posjete biće Nataša Knežević.