NA DANAŠNJI DAN, 4. APRILA 1995. OSNOVAN PRIRODNJAČKI MUZEJ CRNE GORE

NA DANAŠNJI DAN, 4. APRILA 1995. GODINE, SKUPŠTINA CRNE GORE JE DONIJELA ODLUKU O OSNIVANJU PRIRODNJAČKOG MUZEJA CRNE GORE.

Put osnivanja Muzeja od prve prirodnjačke zbirke do danas nije bio ni lak ni jednostavan. Uprkos brojnim preprekama, prije svega nedostatku prostora, entuzijazam, upornost i želja da se uspije u zacrtanom cilju rezultirali su bogatim fundusom zbirki, upečatljivim povremenim izložbama sa zavidnim brojem posjetilaca, stalnom postavkom, školskim prezentacijama i dječijim radionicama. Počev od 1996. godine, Prirodnjački muzej je više od 70 puta prezentovao svoj naučni rad i aktivnosti na raznim samostalnim izložbama, kao i onima koje su priređene u okviru drugih manifestacija. Danas se Prirodnjački muzej Crne Gore u mnogim aspektima i standardima približio prirodnjačkim muzejima u Evropi. (Dio Uvoda monografije “26 godina očuvanja prirodnog bogatstva Crne Gore“ direktorice Muzeja Dr Natalije Čađenović)

„U današnjoj eri koju još zovemo ANTROPOCEN, odvija se veliko isčezavanje mnogih vrsta životinja, biljaka, gljiva, odvija se intenzivna eksploatacija ruda i minerala, intenzivira se poljoprivreda i stočarstvo . . . Sve je to praćeno i Globalnim zagrijevanjem, koje je djelimično pospješeno antropogenim aktivnostima.

U ovakvoj današnjoj situaciji, značaj prirodnjačkih muzeja uopšte, a posebno u Crnoj Gori, postaje svakim danom sve veći, iako toga mnogi nisu svijesni, a možda i nezainteresovani.“

Ovo je dio govora koji je Akademik profesor emeritus Gordan Karaman odžao povodom publikovanja monografije o Prirodnjačkom muzeju Crne Gore „26 godina očuvanja prirodnog bogatstva Crne Gore“. Cijeli tekst sa stavovima akademika Karamana o trojakoj ulozi Prirodnjačkog muzeja (naučna, kulturna i obrazovna) možete pogledati ovdje

 

Povezani članci