MEĐUNARODNA IUCN RADIONICA NA TEMU IZRADE CRVENIH LISTA VASKULARNE FLORE

 

Prirodnjački muzej Crne Gore i NVO Ekološko pravni centar iz Podgorice, partnerske organizacije COST projekta Integrisani pristup u konzervaciji ugroženih biljaka u 21. vijeku, organizovali su međunarodnu IUCN radionicu na temu izrade Crvenih lista vaskularne flore. Radionica je održana u Podgorici u periodu od 29. marta do 01. aprila ove godine. Cijeli projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske saradnje u nauci i tehnologiji (COST – The European Cooperation in Science and Technology)

Više od 40 učesnika radionice, botaničara iz Crne Gore, Albanije, Italije, Litvanije, Letonije Mađarske, Poljske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske, imali su priliku da unaprijede postojeća i steknu nova znanja o primjeni IUCN kriterijuma za procjenu ugroženosti taksona vaskularne flore. Upoznali su se, takoše, sa iskustvom kolega iz Portugala koji su učestvovali u izradi Crvene liste vaskularnih biljaka Portugala.

Radionicu su otvorili gospođa Tamara Brajović, generalna direktorica Direktorata Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Dr Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore i Dr Natalija Čađenović, direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, koji su potvrdili prepoznavanje od strane relevantnih institucija značaja teme radionice.

Predavači na radionici bili su Dr Malin Rivers i Emily Beech (Botanic Gardens Conservation International – BGCI, Richmond, London), Dr André Carapeto (Botanical society of Portugal, Coimbra) i Dr Peter Glasnović (Univerzitet Primorska, Kopar, Slovenija).

Uvodna predavanja na radionici održali su Dr Sead Hadžiablahović, predstavnik Agencije za životnu sredinu, koji je prisutne upoznao sa diverzitetom vaskularne flore Crne Gore i aktivnostima na izradi nacionalne Crvene liste i Dr Peter Glasnović, koji je govorio o COST projektu, njegovim ciljevima i rezultatima koji su postignuti kroz dosadašnje realizovane od strane brojnih institucija iz skoro 40 evropskih zemalja, sa Univerzitetom Primorska iz Kopra kao vodećim partnerom. Poslednjeg dana radionice, naše goste je kroz kanjon rijeke Cijevne vodio crnogorski botaničar, Dr Zlatko Bulić.

Dr Snežana Dragićević

Povezani članci