Međunarodni dan leptira – 28. maj „Na čarobnim krilima“

Leptiri – ta divna stvorenja koja su odvajkada privlačila pažnju čovjeka ljepotom svojih krila i bili inspiracija brojnim pjesnicima i slikarima, imali su i svoju simboliku u različitim civilizacijama, religijama i duhovnim tradicijama, a uglavnom su povezivani sa osnovnim životnim konceptima kao što su život i smrt, ljubav i sreća.

Njihova nježna krila prekrivena su sitnim ljuspicama i dlačicama, raspoređenim poputa crijepa na krovu i upravo im one daju specifičnu obojenost. One takođe imaju ulogu u termoregulaciji i omogućavaju leptiru da lakše „klizi“ kroz vazduh.

Međutim, njihova uloga nije samo da lepršaju krilima i oduševljavaju nas svojom ljepotom, već imaju veoma važnu ekološku ulogu: neizostavna su karika u lancu ishrane i ono što je veoma važno – predstavljaju jednu od najbitnijih grupa oprašivača. Nažalost, uočavamo da iz godine u godinu dolazi do pada brojnosti populacija pojedinih vrsta, a u tome prednjače livadski leptiri. Osnovni razlog tome je gubitak njihovih prirodnih staništa, a glavni krivac je, naravno, čovjek.

Upravo zbog toga, na današnji dan treba još jednom da se podsjetimo koliko su leptiri značajni i koliko je važno da radimo na njihovom očuvanju. Kao doprinos podizanju svijesti o važnosti ovih insekata, a u susret Danu leptira, 27. juna, kustoskinja Suzana Malidžan održala  je edukativnu radionicu pod nazivom „Na čarobnim krilima“. Učenici šestih i sedmih razreda OŠ “Radojica Perović” iz Podgorice, predvođeni nastavnicama Bojanom Miranović i Mirjanom Popović, imali su priliku da se upoznaju sa šarama krila nekih od naših najljepših vrsta, ali i da nauče da prepoznaju rijetke i zaštićene vrste. Školarci su, takođe, praktično upoznali sa prednostima i nedostacima u primjeni nekih mobilnih aplikacija u identifikaciji različitih vrsta leptira.

I naši najmlađi drugari iz vrtića “Pipi duga čarapa”, predvođeni učiteljicama Jelenom, Svetlanom i Jelenom nisu odoljeli leptirima. Uspjeli su da zavire pod lupu i iznenade se ljepotom šara na krilima, ali i da kroz igru nauče nešto o ovim predivnim bićima.

Mr Suzana Malidžan

Povezani članci