HERBAR LJEKOVITIH I AROMATIČNIH BILJAKA PROKLETIJE DONIRAN PRIRODNJAČKOM MUZEJU

Predstavnici Opštine Plav i NVO Centar za demokratske integracije i razvoj iz Plava su, u četvrtak 28. oktobra 2021. godine, u prostorijama Prirodnjačkog muzeja Crne Gore donirali herbar ljekovitih i aromatičnih biljaka.

Biljke koje čine ovaj herbar sakupljane su tokom realizacije programa IPA prekogranične saradnje Crna Gora- Albanija 2014-2020 (IPA crossborder programme Montenegro – Albania 2014-2020), u okviru projekta “Promovisanje održive upotrebe ljekovitih i aromatičnih biljaka za poboljšanje egzistencije i očuvanje biološke raznolikosti” (Promoting Sustainable Use of Medicinal and Aromatic Plants for Livelihood Improvement and Biodiversity Conservation).

Ovim projektom je stanovništvo prekograničnog područja opština Tropoja i Plav obučavano o vrstama ljekovitih i aromatičnih biljaka ovog područja, načinima njihovog pravilnog i održivog sakupljanja, a kapaciteti javnih institucija su ojačani radi omogućavanja pravilnog praćenja stanja populacija medicinsko-aromatičnih vrsta na teritorijama ovih opština.

Osim opštine Plav i NVO Centar za demokratske integracije i razvoj, u realizaciji projekta učestvuju i opština Tropoje i NVO Albanski Alpi.

Herbar će se čuvati u okviru Zbirke cvjetnica i paprati, a biće i promovisan u okviru neke od narednih izložbi Prirodnjačkog muzeja Crne Gore. Zato, nastavite da nas pratite i na Facebook-u, Instagramu i na web strani www.pmcg.co.me.

Zahvaljujemo se učesnicima projekta na donaciji!

01.11.2021

Povezani članci