U SUSRET 30-GODIŠNJICI OD OSNIVANJA UVODIMO NOVO IDEJNO-GRAFIČKO RJEŠENJE VIZUELNOG IDENTITETA PRIRODNJAČKOG MUZEJA CRNE GORE

Uporedo sa očekivanjem početka izgradnje nove zgrade Prirodnjačkog muzeja, prateći i promjene koje se neminovno odvijaju u savremenom vizuelnom izražavanju, izabrali smo novo idejno-grafičko rješenje. Nakon gotovo tri decenije upotrebe dosadašnjeg vizuelnog identiteta Prirodnjačkog muzeja i više raspisanih konkursa kojima nismo dobijali zadovoljavajuće rješenje, pred Vama je novo idejno-grafičko rješenje vizuelnog identiteta Prirodnjačkog muzeja Crne Gore.

Znak Prirodnjačkog muzeja Crne Gore je harmonična kombinacija prirodnih elemenata, boja i tipografije, koji zajedno stvaraju prepoznatljiv i estetski privlačan simbol.

Jedinstven dizajn nije puko ponavljanje mimikrijske prirode prepoznatljivih prirodnih „scena“ po kojima je Crna Gora prepoznata već simbol koji objedinjuje sve pomenute elemente u savremenu znakovnu formu, prepoznatljivu i pamtljivu.

Znak je sastavljen od geometrijskih oblika, sa umekšanom formom, sa jasnom asocijacijom na prirodno, amorfno i organsko, ali sa diskretnom naznakom kvadrata (što asocira na čoveka/racio) i kruga koji predstavljaju emocije i prirodu, sa dodatnim stilizovanim elementom, malo neočekivanim, odvojenim od osnovne forme, koji oblikom simbolizuje seme/začetak, a ono predstavlja početak, rast, život i kontinuitet, a njegovu odvojenost otvorenost i komunikaciju, što se uklapa sa misijom muzeja.

Ovaj znak predstavlja bogatstvo prirode Crne Gore i svojim jednostavnim, ali snažnim dizajnom očekujemo da će privući posetioce muzeja.

Zahvaljujemo se autorki rješenja Adeli Zejnilović, grafičkoj dizajnerki iz Podgorice.

Povezani članci