PRVO UČEŠĆE PRIRODNJAČKOG MUZEJA NA KONFERENCIJI ICOM

Međunarodni savjet muzeja (International council of Museums – ICOM) je međunarodna organizacija muzeja i muzejskih profesionalaca posvećena očuvanju, zaštiti i predstavljanju svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Osnovana je 1946. godine u sistemu Organizacija ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO, a danas je čini mreža od preko 44 hiljade članova iz 138 zemalja svijeta (https://narodnimuzej.me/icom).

U okviru redovnih konferencija ICOM-a, ove godine je po prvi put bio zastupljen i Prirodnjački muzej Crne Gore. Prezentaciju pod nazivom „Old Zoological Specimens As The Backbone Of Natural History Museum Exhibitions In Montenegro“ je održao kustos Andrej Vizi u online formatu. U prezentaciji je opisan rad i razvoj Prirodnjačkog muzeja kroz primjer naših najstarijih eksponata, koji i danas čine okosnicu prirodnjačkih izložbi. Od osnivanja 1995. godine do danas, naš muzej je u stalnom usponu po pitanju kvaliteta izložbenih sadržaja, na čemu su čestitali učesnici konferencije iz prirodnjačkih muzeja širom svijeta.

Domaćin ovogodišnje ICOM konferencije je Prirodnjački muzej Slovenije u saradnji sa ICOM NatHist komitetom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Slovenije.

Ovim putem se srdačno zahvaljujemo na ljubaznom pozivu domaćina i čestitamo jubilej 200 godina od osnivanja!

Povezani članci