„MOŽEMO LI MI BEZ PČELA?!“ Svjetski dan pčela – 20. maj

 

Bojali se mi njih ili ne, voljeli ih ili su nam odurni, moramo priznati da ova fascinantna stvorenja imaju veoma važnu ulogu u prirodi. Uz sve blagodeti koje nam donose kroz brojne proizvode koji imaju široku primjenu u farmaciji, medicini, kozmetici i ishrani, njihova najzančajnija uloga leži upravo u polinaciji. Kao najznačajnija grupa polinatora (oprašivača), oni su zaslužni za oprašivanje čak 78% divljih cvjetnica  i oko ¾ kultivara. Prema nekim procjenama direktna ekonomska dobit insekata-oprašivača u Evropskoj Uniji na godišnjem nivou iznosi preko 14 milijardi eura, od čega samo od strane medonosne pčele oko 4,25 milijardi eura.

Međutim, ako ostavimo po strani ekonomski aspekt, možemo li na tren zamisliti kako bi izgledao svijet bez pčela?! Koliko biljaka bi ostalo neoprašeno i njihova reprodukcija zaustavljena; za koliko bi se smanjio prinos voća, povrća i žitarica?! Prva karika u lancu ishrane bi iz godine u godinu bila sve slabija, a čovjek kao krajnji konzument sve gladniji. Ko bi nam proizvodio kisenik?! Nije li krajnje vrijeme da nešto promjenimo u našem ponašanju?

A svako od nas može dati doprinos! Za početak je najbitnije smanjiti količinu zagađivača kojim ih bombardujemo, a na prvom mjestu pesticida koji zadnjih godina predstavljaju najveću prijetnju oprašivačima i čest su uzročnik pomora pčela. Cvjetni balkoni su prave oaze za insekte u gradskim sredinama. Bašte mogu biti veoma dekorativne i ako uzgajamo samonikle medonosne biljke, a ne mari i ako su vrtovi malo “neuredni”, jer opalo lišće pruža zaklon brojnim insektima. Takođe, možemo biti kreativni pa od trske, šupljih stabala, cigle napraviti gnijezda za solitarne pčele ili prave “hotele” od prirodnih materijala. Biće dekorativni, a pružiće insektima utočište, naročito tokom zime.

Danas slavimo Svjetski dan pčela, ali na njih i našu zajedničku budućnost moramo misliti svakog dana. Upravo sa namjerom da se podigne svijest mladih o značaju ovih bića, krajem aprila su u galerijskom prostoru održane dvije edukativne radionice koje su pohađali učenici sedmih i osmih razreda OŠ “Đoko Prelević” iz Kuča, te učenici sedmih razreda OŠ “Radojica Perović”iz Podgorice.

Mr Suzana Malidžan

Povezani članci