Hypnum cupressiforme Hedw.

 

(Cypress-leaved Plait-moss – Čempresolika mahovina)

♦ Organizmi su se kroz dugi vremenski period prilagođavali dinamičnim uslovima sredine na različite moguće načine, pa su kao rezultat toga, njihovi areali rasprostranjenja definisani tako, da u okviru njihovih granica vlada određeni kompleks ekoloških faktora za koje su postali specijalizovani. Vrste koje imaju veliko geografsko rasprostiranje i široki dijapazon tolerancije prema različitim uslovima životne sredine nazivaju se kosmopolitske vrste. Jednu od njih predstavlja i čempresolika mahovina – Hypnum cupressiforme Hedw. Ona pripada cirkumpolarnim kosmopolitima, što znači da se njeno rasprostranjenje vezuje za sjevernu hemisferu, tačnije za područje Amerike, Evroazije i sjeverne arktičke zone.

♦  Ova vrsta mahovine je veličine do 2 cm. Listići su dugi 1-2 mm, svijetle do tamnozelene boje. Listići preklapaju jedan drugi tako da nalikuju ljuspama na čempresu (lat. cupressiforme) odakle i potiče ime vrste. Stabljike su nepravilno granate i često formiraju glatke tepihe. Izbojci su zeleni ili prožeti tamnobraon bojom u starijim djelovima.

♦ U prošlosti se koristila kao punjenje za jastuke i dušeke, pa otuda i asocijacija za sam naziv roda (gr. Hypnos – grčki bog sna i personifikacija sna).

♦ Česta je u submediteranskom i kontinentalnom dijelu Crne Gore, na korama drveta, nižim granama, zidinama i silikatnim stijenama, a vrlo rijetko javlja se na zemlji. Najučestalija je vrsta iz ovog kompleksa kojeg čini ukupno 7 vrsta.

 

MSc Aleksa Popović

 

 

Povezani članci