Ako niste znali . . . POSTOJI I MEĐUNARODNI DAN ZAHVALNOSTI TAKSONOMIMA

19. mart je taj dan kad se zahvaljujemo svim taksonomima na svijetu za njihov težak rad.

Taksonomija je nauka kojom istražujemo, opisujemo, klasifikujemo i imenujemo vrste živih organizama. I ako potiče još od Aristotela, kao nauka se počela razvijati od Karla Linea. On uvodi binominalni sistem 1735. godine, koji se i danas koristi – svaka vrsta ima „ime i prezime“.

Do sada su taksonomi opisali oko 1.6 miliona vrsta  – od jednoćelisjkih organizama, algi, mahovina, gljiva, cvjetnica, raznih beskičmenjaka, do sisara i ptica. Procijene o ukupnom broju vrsta na Zemlji se kreću od 4 miliona pa na više. Taksonomi su jedine osobe koje mogu zabilježiti i opisati te nove vrste.

I u Crnoj Gori moramo prvo znati koje vrste čine naše ekosisteme, da bi odlučili šta i na koji način čuvati.

Taksonomski proces je spor, uz to se broj taksonoma na svjetskom nivou smanjuje, tako da se vrijeme potrebno za opis do sad nepoznatih vrsta sve više produžava. Za neke nećemo ni znati da su postojale, jer će izumrijeti prije no i saznamo za njih. A možda baš te vrste sadrže jedinjenja koja mogu biti lijek za neke bolesti.

Zato je važno sačuvati taksonomiju kao nauku, a poziv taksonoma zanimljiv i respektabilan mlađim naraštajima. Bez novih taksonoma, ostaće čovjeku zauvijek nepoznato više vrsta na Zemlji, nego što je do sad opisano.

Dr Marko Karaman

Povezani članci