Zbirka ptica

Zbirka ptica je jedna je od najstarijih zbirki Prirodnjačkog muzeja. Nastanak zbirke se vezuje za rad  dr Božine Ivanovića i preparatora Miroslava Iličkovića od 1960-tih godina prošlog vijeka, dok je u tadašnjem Titogradu postojala Prirodnjačka zbirka, na istoj lokciji gdje se danas nalazi Prirodnjački muzej. Inicijalnu naučnu i stručnu obradu zbirke je obavio beogradski ornitolog Voislav Vasić. Od osnivanja Prirodnjačkog muzeja 1995. godine, zbirku je značajno dopunio i obradio Ondrej Vizi. Danas zbirka ptica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore obuhvata 182 predmeta sa ukupno 106 vrsta, što predstavlja jednu trećinu ukupne crnogorske ornitofaune, većinom sa našeg najznačajnijeg ornitološkog objekta, Skadarskog jezera. Glavni izvor predmeta za zbirku ptica su nalazi u prirodi, privatne donacije i otkup.  Prosječna starost predmeta u zbirci je oko 30 godina, a čine je uglavnom vodene ptice i grabljivice. U zbirci se ističu četiri preparata kudravog pelikana (Pelecanus crispus, Bruch), ždrala (Grus grus), droplje (Otis tarda), surog orla i orla klokotaša (Aquila chrysaetos i A. clanga), afričke kukavice (Clamator glandarius), itd.

Najveći broj preparata je djelo domaćeg taksidermiste Mira Iličkovića i preparatorskog ateljea Prirodnjačkog muzeja u kome su funkcije preparatora, konzervatora i restauratora kasnije obavljali Alen Tatar, Dubravka Bešić i Branka Tomović. Predmeti iz zbirke ptica su zbog svoje atraktivnosti do sada učestvovali na ukupno 16 izložbi Prirodnjačkog muzeja. U zbirci se nalaze primjerci globalno ugroženih vrsta, npr. kudravi pelikan (Pelecanus crispus), patka njorka (Aythya nyroca) i crni orao (Clanga clanga) ali i vrsta koje u Crnoj Gori odavno nijesu zabilježene, kao što su velika i mala droplja (Otis tarda, Tetrax tetrax), crna roda (Ciconia nigra), bjeloglava patka (Oxyura leucocephala) itd.

Zbirka ptica Prirodnjačkog muzeja predstavlja vrijedno svjedočanstvo o razvoju crnogorskih bioloških institucija i njihovom istraživačkom radu u proteklih 60 godina.

Andrej Vizi, kustos u zbirci ptica

e-mail: andrej.vizi@pmcg.co.me

Povezani članci