SVJETSKI DAN LEPTIRA – 28. MAJ

„Na šarenim krilima“

 

Leptiri su sigurno jedna od najdražesnijih bića u životinjskom svijetu. Gracioznost njihovog leta i ljepota šara na krilima odvajkada su bili inspiracija umjetnicima, a njihova simbolika datira još od perioda Starog Egipta. Osim što su simbolizovali sreću, ljepotu i radost življenja, ukazivali su i na prolaznost, jer je život odraslih jedinki ograničen na svega par nedjelja do par mjeseci.

Iako su leptiri poznati upravo po raznobojnosti svojih krila, interesantno je da su ona sačinjena od hitina i u osnovi su prozirna, a njihova površina je prekrivena sitnim „ljuspicama“ koje su zaslužne za “šareniš“. Oni se u letu povremeno očešu o biljke, ili neku drugu prepreku, gubeći tako ljuspice, te njihova krila vremenom postaju prozirnija.

Osim što prirodu čine ljepšom, leptiri imaju značajnu ekološku ulogu u njoj. Najprije, oni predstavljaju veoma važnu kariku u lancu ishrane, a za poljoprivrednike mogu biti od koristi, jer neke gusjenice jedu korovske biljke. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni one vrste koje se hrane upravo kultivarima, što bi im se donekle moglo i zamjeriti. Ipak, njihova najznačajnija je uloga u procesu polinacije, tj. oprašivanja. Upravo zbog toga i brine činjenica da je usled gubitka prirodnih staništa, prvenstveno livadskih ekosistema, broj leptira u konstantnom padu.

Zbog toga je veoma važno podizanje svijesti ljudi o značaju ovih divnih bića. Nešto više o izgledu leptira; o tome kako pod uvećanjem izgledaju ljuspice na njihovim krilima; kako razlikovati pojedine vrste, kao i koja je njihova uloga u prirodi, mogli su da nauče naši drugari iz OŠ „Maksim Gorki“. Učenici prvog razreda ove škole, predvođeni učiteljicama Tanjom Burzan i Suzanom Mugošom, su 26. maja, u susret Danu leptira, učestvovali u radionici koju je vodila kustos-entomolog Suzana Malidžan. Ova radionica, kao i radionice na razne teme iz naše prirode, održavaju se za predškolsku djecu i učenike redovno u Galeriji Prirodnjačkog muzeja Crne Gore.

 

Mr Suzana Malidžan

Muzejska savjetnica

Povezani članci