Priroda nas spaja

Prva stalna postavka Prirodnjačkog muzeja „Priroda nas spaja“

otvorena 1. jula 2014. godine

 

Prva stalna izložba Prirodnjačkog muzeja Crne Gore pod sugestivnim imenom „Priroda nas spaja“ finansira se sredstvima IPA Adriatic programa Evropske unije u okviru prekograničnog projekta MuseumCultour – Obogatimo kulturni turizam.

Cilj ovog projekta je povezivanje i promocija kulturne i prirodne baštine jadranskog područja i stvaranja jedinstvenog turističkog proizvoda. U projektu MuseumCultour učestvuje ukupno 9  partnerskih muzeja iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije.

Prirodnjački muzej Crne Gore je u sklopu projekta dobio mogućnost da formira novi i dugo očekivani kulturni, obrazovni i turistički sadržaj u Glavnom gradu. Osim sredstava IPA Adriatic programa, izložba je realizovana uz pomoć Ministarstva kulture Crne Gore koje je obezbijedilo neophodan prostor u prijatnom ambijentu u naselju Tološi, ulica Vlada Ćetkovića bb.

Na dijelu prostora od oko 300 m2 postavljena je izložba biološke raznovrsnosti Crne Gore sa ukupno 13 tematskih cjelina koje prikazuju njenu floru, faunu i fosile. Koristeći nova saznanja stečena u međusobnim razmjenama studijskih posjeta i tokom zajedničke obuke svih partnera, primijenili smo kombinaciju klasičnog i modernog izlaganja.

Diorame izložbe simuliraju prirodne habitate u kome se mogu vidjeti mnogobrojne vrste životinja i biljaka. Svi predmeti u dioramama potiču iz zbirki Prirodnjačkog muzeja sakupljenih na prostoru Crne Gore i predstavljaju autentično svjedočanstvo o vrijednostima naše prirode.

Pošto je izložba namijenjena najširoj javnosti, domaćoj i inostranoj, pripremili smo bogat edukativni sadržaj kome sa pristupa ineraktivno, putem panela osjetljivih na dodir. Svaka diorama je opremljena takvim uređajem, čime je stvorena mogućnost fleksibilne interpretacije na svim jezicima i u skladu sa potrebama i interesima svih posjetilaca.

Na izložbi su postavljeni u muzejima vrlo popularni hologrami, koji kroz igru svjetlosti prikazuju davno nestale prizore praistorijskog života.

Za one koji žele da saznaju više i da kroz zabavu testiraju svoje znanje, pripremili smo i elektronske kvizove i edukativne igrice na Android platformi, koje ćemo ponuditi mlađoj populaciji.

Cilj izložbe „Priroda nas spaja“ je da posjetiocima prenese znanja o prirodi, njenoj vrijednosti i mjestu čovjeka u njoj. Čovjek je neodvojivi dio prirode, i njegova kultura je oblikovana izvornom tradicijom života u prirodnom okruženju. Zato je izložba i nazvana „Priroda nas spaja“, jer su prirodne osobenosti ovog podneblja zajedničke za sve zemlje jadranske regije, stvarajući jednake veze čovjeka i prirode.

Povezani članci