Priroda na poštanskim markama

Poštanska marka je potvrda da je pošiljalac platio prenos svoje pošiljke. Prije upotrebe poštanskih maraka plaćanje prenosa se potvrđivalo žigovima i pečatima. Prvu zvaničnu poštansku marku uvela je u upotrebu Velika Britanija u maju 1840. godine.

Prva poštanska marka u Crnoj Gori objavljena je 1874. godine i na njoj je prikazan lik knjaza Nikole Prvog. Koštala je dva tadašnja crnogorska novčića.

Filatelija je hobi, ali kao i numizmatika, prilično skup hobi za one koji se ozbiljno njome bave. Poštanske marke su, zbog svoje ljepote i tematske raznolikosti, postale zanimljive kolekcionarima – filatelistima od samog početka objavljivanja. Prva organizovana grupa kolekcionara poštanskih maraka sastala se u Londonu 1863. i tu godinu uzimamo kao početak filatelije.
Procijenjuje se da je do danas u cijelom svijetu publikovano oko 500.000 različitih poštanskih maraka. Teme su raznovrsne – likovi vladara, znamenitih ličnosti iz politike, kulture, sporta, do tema koje obuhvataju ljudske djelatnosti, istraživanje svemira, poljoprivredu, automobilizam i td.

Za ovu priliku smo, udruženo Prirodnjački muzej Crne Gore, Društvo filatelista Podgorice i Pošta Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva održivog razvoja i turizma, a uz pomoć Fondacije Petrović Njegoš, napravili izbor poštanskih maraka iz cijelog svijeta koje kao temu imaju prirodu, bilo kao pejzaž, bilo da su posvećene nekoj vrsti flore, faune ili fungije. U taj izbor uključujemo i poštanske marke koje je izdala Pošta Crne Gore od 2005. do danas, a koje su takođe posvećene prirodi. Osim prepoznatljivih pejzaža, otkrićete i vrste koje su ugrožene uticajem čovjeka i koje su zato zaštićene domaćim i međunarodnim zakonodavstvom.
Nadamo se da ćete obilaskom izložbe saznati dosta zanimljivih činjenica o živom svijetu, ne samo u Crnoj Gori, već i sa egzotičnih, tropskih i ledenih, polarnih predjela.

Autori: Dr Marko Karaman, Mr Čeda Ivanović i Balša Gobović (Prirodnjački muzej Crne Gore);

Ko-autori: Đorđije Marković i Mihailo Radičević (Filatelističko društvo Podgorica); Maja Otašević, Aleksandra Perović i Miroslav Perović (Pošta Crne Gore)

Povezani članci