Noćas nastupaju … životinje uživo

Evropska noć istraživača – Treća manifestacija Prirodnjačkog muzeja ovog mjeseca

 

Otvorena izložba „Noćas nastupaju … životinje uživo“

U ovikvu „Festivala nauke – Evropska noć istraživača“, Prirodnjački muzej Crne Gore je priredio izložbu „živih eksponata“ pod nazivom „Noćas nastupaju …..Životinje uživo“

Kroz “Festival nauke – Evropska noć istraživača”, Prirodnjački muzej, kao kulturna i naučno-istraživačka institucija, teži da osvijetli i približi široj javnosti rezultate rada svojih kustosa, konzervatora i preparatora, kroz izložbe koje su najčešći vid prezentacije bogate kulturne i prirodne baštine, kazala je otvarajući izložbu direktorica ove institucije dr Natalija Čađenović.

I ovog puta jedna od aktivnosti muzeja jeste izložba, ali jedna neobična izložba živog materijala – gmizavaca, vodozemaca, insekata i drugih beskičmenjaka.

Ovo je prvi put da Prirodnjački muzej izlaže žive životinje, dodajući da posjetioci, osim nekih egzotičnih vrsta zmija, imaju priliku da vide i sve tri vrste otrovnica koje se mogu sresti na našim prostorima, istakla je Čađenović.

„Izložba ima za cilj podizanje svijesti o značaju zaštite i očuvanja ovih grupa životinja. S obzirom da su kod nas zmije oduvijek predstavljane u negativnom svijetlu, te postoje mnoge zablude i predrasude vezane za ovu grupu životinja, važno je da pomognemo ljudima da ih bolje upoznaju i razumiju“ kazala je Čađenović.

„Nadamo se da će nakon posjete ovoj izložbi Prirodnjačkog muzeja, barem dio straha i animoziteta koji ste gajili prema ovim životinjama ostati iza vas“ istakla je Čađenović.

Tihomir Radonjić koautor izložbe, istakao je da posjetioci po prvi put imaju priliku da vide neke egzotične vrste zmija koje se uzgajaju kao kućni ljubimci, a koje potiču iz tropskih predjela.

„Tu su prije svega kraljevski pitoni, kukuruzni smukovi, mliječne zmije, neke vrste boa koje su  takođe egzotične vrste i baronijev smuk koji potiče iz Južne amerike.“ – kaže Radonjić

On ističe kako je ovo dobra prilika da posjetioci nauče kako da razlikuju međusobno sve tri naše otrovnice – poskoka, šarku i šargana.

Ovogodišnji program u okviru manifestacije „Evropska noć istraživača“, osim aktuelne izložbe, obuhvatio je i četiri radionice na kojima je stručni kadar Prirodnjačkog muzeja učestvovao sa interesantnim temama.

Povezani članci