“NOĆAS NASTUPAJU . . . ŽIVOTINJE UŽIVO” nova izložba Prirodnjačkog muzeja

Koliko puta su nas posjetioci pitali: „Da li su ove životinje prave“? Ili: „Da li su one nekada bile žive?“ I dok smo im toliko puta objašnjavali put koji su prošle od života u prirodi do eksponata u Muzeju, ovog puta je naš odgovor jednostavan: „Da, žive su“!

Ovo je prvi put da Prirodnjački muzej izlaže žive životinje. Pred vama će biti neke egzotične zmije, koje dolaze iz tropskih krajeva, ali i naše jedine tri vrste otrovnica. Da li znate koje su to tri vrste? Sad ćete ih moći uporediti i naučiti da ih razlikujete!

Takođe ćete biti u prilici da upoznate i neke stanovnike naših bara i potoka – vodozemce, ali i neke beskičmenjake koji su u prirodi često njihov plijen.

Škorpija se obično danju skriva, ali možda će izviriti iz svog skloništa da vam pokaže svoja kliješta ili priprijeti otrovnom žaokom, bogomoljka će imitirati i dalje list na vjetru, a pauk čekati plijen u svojoj mreži. Tokom 15 dana imaćete priliku da pratite kako se ponašaju, ako budete dovoljno tihi i strpljivi.

Nadamo se da će nakon ove posjete barem dio straha i animoziteta koji ste možda gajili prema ovim životinjama ostati iza vas..

 

Izložba se organizuje u okviru manifestacije “Festival nauke – Evropska noć istraživača” koju Prirodnjački muzej Crne Gore, uz NVO Prona ove godine realizuju u Crnoj Gori. Glavni pokrovitelj ove manifestacije je Evropska komisija, kroz program “Marija Kiri akcija”. Ove godine događaj će se održati u 29 zemalja.

Otvaranje izložbe „Noćas nastupaju . . . životinje uživo“ je u petak 24. septembra u 19h

Izložbeni paviljon Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, ulica Oktobarske revolucije 74

DOBRO DOŠLI!!

Povezani članci