ICOM konferencija – unapređenje međumuzejske saradnje

Predstavnici Prirodnjačkog muzeja Crne Gore su u subotu, 22. oktobra 2022. godine, prisustvovali Konferenciji koju je organizovao Nacionalni komitet ICOM Crna Gora (ICOM-International Council of Museums).

Cilj konferencije je da se unaprijedi dijalog i saradnja između institucija kulture Crne Gore, kao i upoznavanje sa stanjem i problemima u muzejskoj zajednici Crne Gore.

Direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, Dr Natalija Čađenović, je u referatu pod nazivom “Uloga Prirodnjačkog muzeja u društvu Crne Gore i njegovo repozicioniranje”, naglasila kulturnu, obrazovnu i naučnu ulogu Prirodnjačkog muzeja u našem društvu, ukazala na nedostatke sa kojima se Muzej suočava, na impozantne rezultate rada u prethodnoj godini, kao i potrebu za boljom saradnjom među muzejima na nivou Crne Gore. Posebno je istakla potrebu za formiranjem nacionalnog digitalnog inventarnog sistema, kompatibilnog među svim muzejima.

Konferenciju Nacionalnog komiteta ICOM otvorila je predsjednica dr Anastazija Miranović, učestvovali su i predstavnici Ministarstva kulture i medija, Javne ustanove: Muzeji i galerije Podgorice, Pomorski muzej Crne Gore – Kotor, Muzej novca CBCG – Cetinje, Zavičajni muzej “Ganića kula” – Rožaje, Muzeji i galerije Budve, Centar savremene umejtnosti Crne Gore.

Povezani članci