EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA

Evropska noć istraživača je manifestacija u cijeloj Evropi kojom se široj publici na zabavan i inspirativan način približavaju naučna otkrića, karijere naučnika i uopšte uticaj nauke na svakodnevni život građana. Djeca, mladi ljudi i porodice imaju priliku družiti se sa naučnicima i upoznati njihova istraživanja kroz praktične eksperimente, igre, kvizove, takmičenja, izložbe i digitalne sadržaje.

Prvi festival nauke održan je 2009. godine kada se Podgorica pridružila porodici od oko 200 evropskih gradova u kojima se posljednjeg petka u septembru održavaju manifestacije pod nazivom “Noć istraživača”. Glavni pokrovitelj ove manifestacije je Evropska komisija, kroz program “Marija Kiri akcija”. Ove godine događaj će se održati u 29 zemalja.

Prirodnjački muzej Crne Gore, uz NVO Prona, je organizator svih dosad održanih manifestacija “Evropska noć istraživača”. Tako će biti i ove godine kada se festival nauke održava pod sloganom “Kreiraj budućnost” u petak, 24. septembra na više lokacija u gradu!

Kroz “Festival nauke – Evropska noć istraživača”, Prirodnjački muzej, kao kulturna i naučno-istraživačka institucija, teži da osvjetli i približi široj javnosti rezultate rada svojih kustosa, konzervatora i preparatora.

Prirodno nasljeđe naše zemlje se čuva u zbirkama Prirodnjačkog muzeja i predstavlja javnosti kroz izložbe, koje su najčešći vid prezentacije biljnog i životinjskog svijeta. Tako će i ovog puta jedna od aktivnosti muzeja biti izložba, ali izložba živog materijala – gmizavaca, vodozemaca, insekata i drugih beskičmenjaka.

Osim izložbe, Muzej učestvuje u eksperimentalnom dijelu Festivala gdje se djeca školskog uzrasta upoznaju sa mikroskopom, lupom, pomoću njih posmatraju djelove biljaka i životinja, rješavaju zagonetke o kojoj vrsti je riječ kroz ključeve za determinaciju, takmiče se u znanju o biodiverzitetu kroz kvizove i drugo.

Ovogodišnji program obuhvata i četiri radionice na kojima sa interesantnim temama učestvuju naši kustosi, konzervator i preparator. Takođe, u Naučnom kafeu će se razgovarati o uticaju klimatskih promjena na čovjeka i životnu sredinu.

Muzej će otvoriti vrata svoje stalne postavke u ulici Oktobarske revolucije sve do ponoći. Osim stalne postavke, posjetioci će moći pogledati i novu izložbu pod nazivom “Noćas nastupaju . . . životinje uživo”.

Više informacija o programu za 24. septembar objavićemo uskoro!

Dr Snežana Vuksanović

koordinator za Prirodnjački muzej Crne Gore

Povezani članci