𝐈𝐙𝐋𝐎Ž𝐁𝐀 „𝐏𝐑𝐈𝐑𝐎𝐃𝐀 𝐍𝐀 𝐃𝐎𝐃𝐈𝐑“ 𝐆𝐎𝐒𝐓𝐔𝐉𝐄 𝐔 𝐁𝐄𝐎𝐆𝐑𝐀𝐃𝐔 𝐎𝐃 𝟏𝟕. 𝐉𝐔𝐍𝐀

𝐔 𝐬𝐮𝐛𝐨𝐭𝐮, 𝟏𝟕. 𝐣𝐮𝐧𝐚, 𝐮 𝐔𝐬𝐭𝐚𝐧𝐨𝐯𝐢 𝐤𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐞 „𝐏𝐚𝐫𝐨𝐛𝐫𝐨𝐝“, 𝐮 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐬𝐤𝐨𝐣 𝐨𝐩š𝐭𝐢𝐧𝐢 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐢 𝐠𝐫𝐚𝐝, 𝐁𝐞𝐨𝐠𝐫𝐚𝐝 𝐨𝐭𝐯𝐨𝐫𝐞𝐧𝐚 𝐣𝐞 𝐢𝐳𝐥𝐨ž𝐛𝐚 𝐏𝐫𝐢𝐫𝐨𝐝𝐧𝐣𝐚č𝐤𝐨𝐠 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐣𝐚 𝐂𝐫𝐧𝐞 𝐆𝐨𝐫𝐞 𝐩𝐨𝐝 𝐧𝐚𝐳𝐢𝐯𝐨𝐦 „𝐏𝐫𝐢𝐫𝐨𝐝𝐚 𝐧𝐚 𝐝𝐨𝐝𝐢𝐫“ .

Izložba koja je, u odnosu na svoju premijeru u Podgorici, redizajnirana i obogaćena novim eksponatima, je prva izložba Prirodnjačkog muzeja Crne Gore nakon više od 15 godina koja gostuje van granica Crne Gore. Njen značaj je još veći činjenicom da je ovo prva izložba Prirodnjačkog muzeja u potpunosti prilagođena osobama sa invaliditetom. Direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore Dr Natalija Čađenović je, prilikom svečanog otvaranja izložbe, istakla da je za razliku od većine izložbi u muzejima, na kojima eksponati ne smiju da se diraju, ovdje su eksponati prilagođeni slabovidim osobama da mogu da dodirom osjete izgled, strukturu, građu nekog živog bića kroz trodimenzionalne modele koji pretstavljaju uvećane kopije originala – od spora mahovina, preko gljiva, insekata, vodozemaca i riba, do ptica i delfina.

Direktorica Ustanove kulture „Parobrod“ Marija Pavlović je istakla da je ovo i vizuelno i po sadržaju jedinstvena izložba koja je gostovala u ovom izložbenom prostoru dokazujući da ne moraju muzejske izložbe gostovati samo u muzejima.

IzloĹžbu je svečano otvorio direktor Prirodnjačkog muzeja Beograd MSc Slavko Spasić, a upravo njegovom inicijativom da ova izloĹžba dođe u Beograd, izloĹžba je umjesto u Galeriji Prirodnjačkog muzeja Beograd, dobila novog domaćina – Ustanovu kulture „Parobrod“.

Više puta smo do sad opisivali detalje i načine na koje je izložba prilagođena osobama sa invaliditetom, tako da ih nećemo i ovdje ponavljati. Ovom prilikom pozivamo udruženja osoba sa invaliditetom i pojedince da se upute u Ustanovu kulture „PAROBROD“, Kapetan Mišina ulica u Beogradu, kako bi sami „dodirnuli prirodu“.

Izložba će biti otvorena do 17. jula 2023. svakog dana od 9 do 22h.

Očekujemo Vas!!

 

 

 

 

Povezani članci