Velika i ukusna “lopta”!

Velika ili gigantska puhara Calvatia gigantea (Batsch) Lloyd je jestiva vrsta, ali samo dok je mlada! Plodonosno tijelo može biti izuzetno veliko, prečnika do 600 mm, a teško i do 10 kg. Okruglastog je oblika, bijele boje i obavijeno sa dvije ovojnice: spoljašnjom (egzoperidija) koja je deblja i glatka, i unutrašnjom (endoperidija) tanjom. Na poprečnom presjeku uočava se meso koje je bijele boje (dok je mlado), prijatnog mirisa i blagog ukusa. Starenjem ili sazrijevanjem spora, spoljašnji omotač gljive postepeno postaje žućkasto – braon, a meso se pretvara u prah (zeleno-braon-crni) i unutrašnjost gljive postaje pamučno-prašnjava. Uz pomoć mikroskopa, lako je uočiti spore koje su okruglaste i glatke.

Zbog svojih ogromnih plodonosnih tijela, velika puhara je lako je prepoznatljiva u prirodi, a gotovo je nemoguće zamijeniti sa bilo kojom otrovnom vrstom. Pojavljuje se pojedinačno, rjeđe u skupinama od po nekoliko plodonosnih tijela. Najčešće se javlja na livadama i planinskim pašnjacima, ivicama šuma, ponekad u dvorištima sa voćnjacima, tokom ljeta (ukoliko su bile obilne padavine) i jeseni. U Crnoj Gori je registrovana na nekoliko lokaliteta.

Iako je jestiva, kod nas se veoma rijetko koristi u ishrani. Može se pripremati na razne načine, najčešće kao dodatak ostalim gljivama. Najbolji ukus se postiže pohovanjem, narezana na šnicle. Ne preporučuje se ni sušenje, a ni zamrzavanje. Dakle, uživajmo u njenim gastronomskim čarima tokom sezone fruktifikacije i nikako drugačije!

Model ove gljive možete pogledati i opipati na našoj izložbi „Priroda na dodir“ otvorenoj do 25. decembra. Na izložbi možete pogledati i video zapis o ovoj vrsti.

MSc Ilinka Ćetković

Povezani članci