U SUSRET DANU PLANETE ZEMLJE

U susret Danu planete Zemlje (22.april) Prirodnjački muzej Crne Gore i JU Stručna medicinska škola u Podgorici su organizovali zajedničke aktivnosti u sklopu kojih su učenici škole, predvođeni profesoricom Anom Brajović, posjetili stalnu postavku Muzeja, kao i tematsku izložbu „Otrovni i jestivi ukrasi prirode“. Autorica izložbe, Ilinka Ćetković je ispričala gostima nešto više o samoj izložbi.

Takođe, 21. aprila, kustosi Prirodnjačkog muzeja su održali predavanja u amfiteatru Medicinske škole. Kustoskinja Suzana Malidžan je učenike upoznala sa ekološkom ulogom i značajem insekata – oprašivača (polinatorske vrste), opasnostima koje im prijete, ukazala na neophodnost njihove zaštite, kao i mjere koje se zadnjih godina preduzimaju u cilju njihovog očuvanja i revitalizacije. Kustoskinja Ilinka Ćetković je održala predavanje o ulozi gljiva u prirodi, naročito šumskim sistemima, njihovom značaju i upotrebi.

Međunarodni dan planete Zemlje obilježava se  22. aprila i to od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju u Rio de Janeiru usklađen program unapređenja održivog razvoja. Na taj dan se organizuju brojne aktivnosti u različitim institucijama širom svijeta, a osnovni cilj je podizanje svijesti i informisanosti javnosti o problemima zagađenja životne sredine, posljedicama, ali i aktivnostima i doprinosima koje može dati svaki pojedinac u njenom očuvanju.

Mr Suzana Malidžan

Povezani članci