STUDIJSKA POSJETA BIOLOŠKOM INŠTITUTU JOVAN HADŽI ZRC SAZU U LJUBLJANI

Naše muzejske savjetnice u Zbirci cvjetnica i paprati dr Snežana Vuksanović i dr Nada Bubanja u periodu od 16 – 23. oktobra 2023. godine boravile su u posjeti Biološkom inštitutu Jovan Hadži ZRC SAZU u Ljubljani. Posjeta je omogućena zahvaljujući sufinansiranju naučnoistraživačke djelatnosti u 2023. godini od strane Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore.

 

 

Njihov domaćin bio je dr Branko Vreš –  kustos u herbarijumu ovog Instituta. Prilikom posjete kustoskinje su se upoznale sa botaničkom bazom podataka Instituta, procesom i metodama digitalizacije herbara, imale su priliku da pregledaju materijal koji je profesor Ernest Mayer sakupljao u drugoj polovini XX vijeka širom Crne Gore. Učestvovale su u procesu determinacije materijala koji je dr Vreš sakupljao 2010. godine na području Lovćena, Pive, Skadarskog jezera, okoline Nikšića. Tokom njihovog boravka dr Branko Vreš je organizovao i terenski rad u prirodnom rezervatu Iški morost – Ljubljansko barje, gdje je sakupljen biljni materijal koji će biti deponovan u herbaru našeg Muzeja. Dogovorena je razmjena botaničkog materijala između Instituta i Prirodnjačkog muzeja kao i saradnja kroz potencijalni bilateralni projekat u narednom periodu.

Posjeta Biološkom inštitutu Jovan Hadži je zaista bila produktivna i za našu instituciju značajna, jer su naše kustoskinje donijele nova znanja i iskustva koja će u narednom periodu primjeniti i kod nas.

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno: 2. novembar 2023.

Povezani članci