PRIRODNJAČKI MUZEJ NA FORUMU SLOVENSKIH KULTURA

Direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore Dr Natalija Čađenović i zamjenik direktora Dr Marko Karaman učestvovali su na ceremoniji dodjele nagrade „Živa“ za 2022. godinu. Cijeli program pod nazivom „Forum slovenskih kultura“ trajao je od 16. do 19. novembra u slovenačkom mjestu Brežice.

Nagrada “Živa” je dobila naziv po boginji Slovena – Živi, koja predstavlja ljepotu, vitalnost i plodnost. “Živa” nagrada, kao međunarodna kulturna platforma podstiče razmjenu ideja, umrežavanje, dijalog i iskustva u pogledu vođenja muzeja, zaštite i promocije muzejskih zbirki, podstiče inovacije, kreativnost i inkluzivnost. Za ovu nagradu su konkurisali muzeji iz 13 slovenskih zemalja, sa oko 300 miliona stanovnika.

Među 33 nominovana muzeja za 2022. godinu, iz devet slovenskih zemalja, bili smo jedini muzej prirodnjačkog tipa, čija prezentacija je naišla na nepodijeljene veoma pozitivne kritike.

Glavnu nagradu za najbolji muzej u slovenskim zemljama uručila je ministarka kulture i medija Crne Gore, Maša Vlaović. Dobitnik ove nagrade je Gradski muzej Virovitica, Hrvatska.

Povezani članci