ONLINE KURS ZA MONITORING VODENIH PTICA

Jedan od najznačajnijih istraživačkih centara na Mediteranu, Institut za istraživanje i zaštitu mediteranskih močvara TOUR DU VALAT je objavio poziv za on-line kurs u istraživanju vodenih ptica. Pomenuti institut ima dugu tradiciju saradnje sa crnogorskim istraživačima. Trenutno je aktuelna saradnja sa Prirodnjačkim muzejom na prikupljanju i digitalizaciji podataka o kolonijalnim pticama u okviru mediteranske inicijative medwaterbirds.net.

Kustos u zbirci ptica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore je predavač na online treningu istraživanja vodenih ptica.

Ovaj kurs je namijenjen upravnicima zaštićenih područja, studentima, akademcima, istraživačima, ornitolozima i ekspertima iz mediteranskih zemalja sa iskustvom u brojanju ptica.

Kurs predstavlja uvod u teme: zašto se sprovodi brojanje kolonijalnih ptica tokom reproduktivne sezone, kako se vrši brojanje kolonija uz minimalno uznemiravanje i kako se dobijeni podaci unose u bazu podataka, uz mnogo praktičnih savjeta i smjernica od iskusnih ornitologa.

Kurs je pripremljen od strane tima Tour du Valat, uz podršku MAVA projekta Wetlands Based Solutions, francuskog Fonda za globalnu životnu sredinu i francuske Agencije za razvoj.

Kurs je na engleskom jeziku i besplatan je. U prvom ponavljanju, broj učesnika je ograničen na 25. Molimo zainteresovane učesnike da se registruju na ovom linku .

https:/tourduvalat.org/an/actualites-an/online-course-monitoring-breeding-waterbirds-in-mediterranean-wetlands/

Učesnici će trebati da posvete kursu 3 sata nedjeljno tokom 4 nedjelje, pri čemu će moći da napreduju sopstvenim tempom. Takođe, imaće priliku da komuniciraju sa ekspertima, putem foruma i dva onlajn sastanka. Učesnici koji uspješno završe kurs će dobiti odgovarajući certifikat.

Povezani članci