Nova vrsta osolikih muva za nauku sa prostora Crne Gore

Ovih dana je u eminentnom časopisu Zoologisher Anzeiger, u radu „A new species of Eumerus from the Montenegro, belonging to newly established torsicus species group (Diptera: Syrphidae)“ objavljen opis nove vrste za nauku nazvane Eumerus incisus Vujić i Malidžan, 2022. Otkriće ove vrste je rezultat zajedničkog terenskog i laboratorijskog rada taksonoma i genetičara Departmana za biologiju i ekologiju, Prirodno – matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, a tipski materijal je pohranjen u zbirkama ove dvije institucije.

Ova sitna osolika ili cvjetna muva, koja je do sada registrovana na svega par lokaliteta na Lovćenu i Orjenu, ime je dobila po jednoj specifičnoj karakteristici – udubljenju, tj. urezu na metabasitarzusima mužjaka. Za sada je jedina blisko srodna vrsti Eumerus torsicus Grković i Vujić, 2015, registrovanoj u Grčkoj (Chios), Kipru i Turskoj, a čiji su areali prilično udaljeni. Prvi primjerci ove vrste uočeni su na cvjetovima karanfilića (Dianthus deltoides) u srcu Nacionalnog parka Lovćen, u udolini ispod Njegoševog mauzoleja.

Sa prostora naše zemlje je do sada opisano 15ak novih vrsta za nauku iz ove familije dvokrilaca, dok je do sad registrovano oko 390 vrsta. Crnu Goru krasi bogata i specifična fauna osolikih muva, što se ogleda ne samo u velikom broju do sada registrovanih, već i u znatnom broju rijetkih, endemičnih i reliktnih vrsta.

03.23.2022

Povezani članci