KOLIJEVKA I SKLONIŠTE – gostujuća izložba

Prirodnjački muzej Crne Gore je ugostio putujuću izložbu Prirodnjačkog muzeja Mađarske pod nazivom “KOLIJEVKA I SKLONIŠTE” “Istraživanje živog svijeta Zapadnog Balkana“.

Izložba je svečano otvorena u četvrtak 12. septembra 2019. u 18h u izložbenom prostoru Prirodnjačkog muzeja Crne Gore na adresi: Bulevar Oktobarske revolucije br. 74 PODGORICA

Izložbu možete pogledati do 3. novembra. Ulaz je slobodan.

Bogatstvo i raznovrsnost živog svijeta na Balkanu je globalno prepoznato. Područje Balkanskog poluostrva je jedan od 35 regiona koji su na globalnom nivou značajni za živi svijet naše planete, poznati kao „vruće tačke biodiverziteta“. Broj vrsta na ovim relativno malim područjima u odnosu na cijelu površinu planete je izuzetno veliki. Zaštita ovih područja je od ogromnog značaja sa aspekta biološke raznovrsnosti, kao i sa aspekta opstanka čovječanstva. Biodiverzitet je više od riznice zanimljivih živih bića, i on osigurava održavanje životnih ciklusa naše planete pomoću životinja, biljaka i uravnoteženih ekosistema. Upoznavanje ove zamršene mreže zahtijeva angažovanje stručnjaka različitih profila koji istražuju, procjenjuju i čuvaju vrijednosti prirode i tumače ih za potrebe društva.

Mađarski prirodnjaci i naučnici već vjekovima rade na Balkanu. Od devedesetih godina prošlog vijeka primjena modernih metoda u istraživanju donijela je kvalitetnu promjenu u saradnji biologa iz Mađarske i biologa balkanskih zemalja. Stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Mađarske su u toku tri prethodne decenije učestvovali u skoro 300 ekspedicija organizovanih sa ciljem istraživanja živog svijeta Balkana. Ove ekspedicije su realizovane u saradnji sa lokalnim stručnjacima sa ciljem da se istraži biodiverzitet regiona i podigne svijest o njegovom očuvanju putem zajedničkog programa očuvanja i istraživanja, kroz razmjenu znanja, opreme i ljudskih kapaciteta. Izložba prezentuje dio rezultata ovih istraživanja.

Dio atmosfere sa otvaranja izložbe možete pogledati u galeriji.

Grupne posjete izložbi Prirodnjačkog muzeja najavite na info@pmcg.co.me

 

Povezani članci