IZLOŽBA “PRIRODA NA DODIR” JE DANAS OTVORENA U KOTORU

U okviru Dana kulturne baštine, a istovremeno i u okviru Dječje nedjelje, nakon Podgorice izložba “Priroda na dodir” je otvorena i u Kotoru u saradnji sa Kulturnim centrom.

Izložbom Priroda na dodir promijenili smo donekle pristup da se eksponati ne smiju dodirivati, u želji da prilagodimo izložbu osobama sa invaliditetom s jedne strane i udovoljimo znatiželji ostalih posjetilaca da dodiruju muzejske predmete i na taj način upotpune doživljaj.

Izložba je prilagođena osobama sa invaliditetom, na način da su eksponati u 3D formatu i mogu se dodirivati. Svaki eksponat ima svoj QR kod, koji se dešifriraje pomoću mobilnih uređaja. Prikaz na mobilnim telefonima se sastoji od video sadrzaja određenog eksponata, audio snimka i pratećeg teksta koji se moze čitati na samoj stranici. Za slabovide posjetioce, postoji zvučni vodič s potpunijim informacijama o svakoj vrsti.

Osim toga, katalog ove izložbe je dostupan i na Brajevom pismu.

Autori izložbe su Dr Natalija Čađenović i Dr Marko Karaman.

Zahvaljujemo se Resursnom centru “Dr Peruta Ivanović” čiji učenici su obogatili ovu izložbu svojim ručnim radovima.

Izložba nije namijenjena samo OSI već i učenicima, studentima, turistima, jednom riječju svima koji će na “jednom mjestu moći da upoznaju bogatstvo i raznolikost ljepote koja krasi prirodnu baštinu Crne Gore”. Biće otvorena u kulturnom centru “Nikola Đurković” u Kotoru, do 21. oktobra.

Povezani članci