Začin koji spaja Istok i Zapad je zvjezdasti anis. Na Zapadu poboljšava ukus raznih voćnih kompota, džemova i likera, dok na istoku u kineskoj kuhinji poboljšava ukus mesa piletine i svinjetine. Veoma je popularan u Evropi gdje je pravljenje bilo kojeg peciva i dezerta tokom praznika nezamislivo bez anisa.
Zvjezdasti anis je zimzeleni žbun koji nam dolazi iz Vijetnama i jugozapadne Kine. Omotač njegovih plodova (mješkova) koji su spojeni u zvjezdastu formu je upravo i začin.
Ako želiš da saznaš koji je to čuveni italijanski liker poznat zahvaljujući ovom začinu, sa kojim drugim začinima može da se kombinuje zvjezdasti anis i kojim jelima i pićima daje posebne ukuse i mirise posjeti galeriju Prirodnjačkog muzeja Crne Gore radnim danima od 09-17h i subotom od 10-18h.
Uz izložbu „Biljka kao začin – u carstvu boja, mirisa i ukusa“ u našoj galeriji se možete upoznati i sa bogatim svijetom neobičnih pećinskih životinja koje provode „Život u tami pećina i jama Crne Gore“.
Tu je i izložbeno-informacioni kutak posvećen trijaskim fosilima Crne Gore i prvim rezultatima rada na nacionalnom naučno-istraživačkom projektu “Trijaski fosilne faune Crne Gore i recentne faune Jadranskog mora – poređenjem do rekonstrukcije uslova života u geološkom vremenu” (PaleoRec).
OVE TRI IZLOŽBE ĆE POSJETIOCI MOĆI OBIĆI DO 31. JULA 2025.
DOBRODOŠLI!
Dr Nada Bubanja