„Ovca“ među algama – Codium vermilara (Olivi) Chiaje

 

Kodijum, znači “ovca”, a tekstura algi zaista podsjeća na ovčju kožu. Ime sugeriše na mekoću dodira, a takođe se odnosi na dlake oko talusa. Naziv vermilara, znači „crv” zbog crvolikog oblika tijela, ili zato što je nekada ova alga bila izvor za proizvodnju napitaka protiv želudačnih crva.

Codium vermilara je uspravna, žbunasta i zamršena alga čije su cilindrične grane nepravilne, ponekad dihotome. Često su rogovi nejednake veličine i obično ne rastu na istoj ravni. Codium vermilara se povezuje sa podlogom pomoću ravnog držača. Pažljivim pregledom pomoću lupe ili kada biljka sazri otkriva se gusta dlakava prevlaka na površini, poput baršuna.

Codium vermilara se može naći u istočnom Mediteranu tokom cijele godine, međutim, šanse za pronalaženje dobrih reproduktivnih jedinki veće su u jesen. Vrsta se takođe može naći u Atlantskom i Indijskom okeanu, Kanarskim ostrvima i Mediteranu.

Mnoge vrste Codiuma jedu ljudi, ali i morske životinje. U sjeveroistočnoj Aziji Kodijum se koristi kao lijek protiv crva u crijevima, uglavnom protiv Ascarida. Zbog svog posebnog oblika, Codium je dobio razna popularna imena kao što su: „Kradljivac kamenica“, „Prsti mrtvaca“ ili „Trava za špagete“.

Muzejska savjetnica

Vera Biberdžić

Povezani članci