kustos MSc Čeda Ivanović, muzejski savjetnik

Zbirka sisara u Prirodnjačkom muzeju je  jedna od najstarijih zbirki. Dio eksponata  (dermoplastični preparati – 3 vuka, 1 medvjed) muzej je nakon osnivanja 1995. godine preuzeo od Prve prirodnjačke zbirke osnovane 1961. godine u okviru Republičkog zavoda za zaštitu prirode Crne Gore.

Od 1996.godine do 2008.godine na formiranju i popunjavanju Zbirke radila je kustos Čeda Ivanović. U tom periodu pored krupnijih sisara ( lisice, kune, jazavci..) u zbirci se radilo i na prikupljanju sitnijih sisara (slijepi miševi, rovčice, krtice, miševi…).

Rad u zbirci je tokom navedenog perioda bio prilično otežan zbog nedostatka kadra u ovoj oblasti. Iz navedenih razloga zbirka nije brojna i raznovrsna.

U periodu od 2008 do 2016. godine rad na zbirci je obustavljen i kustos Čeda Ivanović je u tom periodu brinula samo o čuvanju do tada prikupljenog materijala.

Od 2016 , rad na zbirci je nastavljen i kustos Čeda Ivanović brine o njenom daljem popunjavanju i čuvanju.

Trenutnu zbirku čini materijal od oko 100 jedinki sa  preko 30 vrsta. Dio materijala je prepariran i obrađen za potrebe stalne i povremenih izložbi, i uglavnom ga čine najatraktivniji primjerci kao što su: medvjed, vuk, lisice, kune, jazavci, srndać. Ostali materijal: balgovi, kosti, mokri preparati se nalaze i čuvaju u depou muzeja.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...