Kustos: Andrej VIZI

Zbirka ptica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore obuhvata 174 taksidermijska preparata sa prostora Crne Gore, uglavnom sa Skadarskog jezera. Zbirka je nastala na osnovi stare prirodnjačke zbirke Biološkog zavoda i kasnije Zavoda za zaštitu prirode i jedna je od inicijalnih zbirki muzeja. Prosječna starost predmeta u zbirci je oko 30 godina, a čine je uglavnom vodene ptice i grabljivice. U zbirci se ističu četiri preparata kudravog pelikana (Pelecanus crispus, Bruch), ždrala (Grus grus), droplje (Otis tarda), surog orla (Aquila chrysaetos), crnog orla klokotaša, itd. Jezgro buduće zbirke egzotičnih ptica čini dva preparata afričkog noja (Struthio camelus). Glavni izvor predmeta za zbirku ptica su privatne donacije, otkup i nalazi u prirodi.

Od samog početka, zbirka ptica je izložena propadanju: stara zbirka je najvećim dijelom stradala u zemljotresu 1979., i od tada njeni sačuvani primjerci, kao ni oni novijeg datuma, nijesu adekvatno zbrinuti. Više od polovine inicijalnog broja preparata je uništeno tokom godina neuslovnog skladištenja. Od 1970. do 2006. o zbirci se brine Ondrej Vizi, koji vrši njenu naučnu obradu, formira dokumentaciju, i znatno doprinosi njenom obimu. Od 2006, brigu o zbirci preuzima Andrej Vizi. Tokom 2015. i 2016. godine, zbirka je čuvana u relativno povoljnim uslovima u iznajmljenom prostoru, ali je od početka 2017. godine vraćena u stari depo.

Preparati iz zbirke ptica su najviše eksploatisani na izložbama Prirodnjačkog muzeja, čineći okosnicu svih izložbi o biodiverzitetu Crne Gore koje su do sada prikazane javnosti.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...