SINOĆ SU U GALERIJI PRIRODNJAČKOG MUZEJA UPRILIČENA DVA DOGAĐAJA

Izložba pod nazivom “Otrovni i jestivi ukrasi prirode” svečano je otvorena sinoć u 19h, uz veliki broj posjetilaca.

U okviru ceremonije otvaranja održana je i promocija monografije o dosadašnjem radu Prirodnjačkog muzeja, pod nazivom „26 godina očuvanja prirodnog bogatstva Crne Gore“.

Imali smo veliku čast da Monografiju promoviše Akademik profesor emeritus Dr Gordan Karaman. On je jedan od članova grupe entuzijasta koji su početkom 90-tih godina prošlog vijeka pokrenuli pitanje osnivanja Prirodnjačkog muzeja u Crnoj Gori. Srećom, uspješno su realizovali tu ideju 1995. godine. Akademik Karaman je ukazao na značaj koji Prirodnjački muzej ima u tri oblasti – kulturi, nauci i obrazovanju u Crnoj Gori.

Direktorica Prirodnjačkog muzeja Dr Natalija Čađenović je istakla da joj je posebna čast i zadovoljstvo što se može pohvaliti Monografijom o Prirodnjačkom muzeju, prvom publikacijom takve vrste od osnivanja ove institucije. U Monografiji su prikazani počeci rada od osnivanja 1995., formiranje prvih zbirki, iskustva s prvih izložbi, razvoj muzeja u respektabilnu kulturnu i naučno-istraživačku ustanovu sa sve većom ulogom i u obrazovanju.

Monografija pruža uvid u presjek muzejskog materijala koji decenijama sakuplja, čuva i baštini Prirodnjački muzej.

Povod za pripremu ove publikacije bila je veoma uspješna 2021. godina. Nastojaćemo da i naredne godine rada Muzeja budu makar podjednako uspješne, a da se u pojedinim segmentima muzej uvijek kreće naprijed, prateći svjetske trendove u muzeologiji.

Autor izložbe MSc Ilinka Ćetković, muzejski savjetnik u Zbirci gljiva, je u svom obraćanju ukazala da je ova izložba rezultat njenog rada dugog preko 20 godina. Jedino pravilo u razlikovanju jestivih od otrovnih vrsta gljiva je da nema pravila, potrebno je dobro poznavanje karakteristika svake vrste da bi se usudili da ih konzumiramo.

Zato, da bi ste počeli ili usavršili svoje znanje o jestivim i otrovnim vrstama i kako ih razlikovati, posjetite izložbu i posvetite pažnju detaljima.

Povezani članci