Održan Prvi regonalni skup prirodnjačkih muzeja jugoistočne Evrope i Hrvatske

Prirodnjački Muzej Crne Gore u sardanji sa  DiSSCo (Distributed System of Scientific Collections) i GIZ  (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) je uzeo učešće u organizaciji Prvog regonalnog sastanka prirodnjačkih muzeja jugoistočne Evrope i Hrvatske.

Skup je održan u hotelu Hilton 12.11.2019. godine.

Na skupu su govorili Dimitris Koureas koordinator i Eva Alonso projektni menadžer DiSSCo projekta, Ana Casino izvršni direktor CETAF asocijacije i Azra Velagić-Hajrudinović projekt menadžer GIZ/ORF BDU. Direktori i predstavnici prirodnjačkih muzeja iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije su predstavili ustanove iz kojih dolaze iz perspektive zbirki kojima raspolažu. Skupu je prisustvovala i predstavnica Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Distribuirani sistem naučnih zbirki (DiSSCo) (http://dissco.eu) nedavno je potpisao sporazum o saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Europu – Primjena sporazuma o biološkoj raznolikosti (ORF BDU), kojim njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) podržava održivu saradnju na zapadnom Balkanu.

U okviru ove saradnje obje inicijative su predviđene za podršku regionalnom procesu i zajedničkom sproviđenju aktivnosti na poboljšanju kapaciteta partnera u oblasti digitalizovanih kolekcija i naučne inovacije podataka u regiji jugoistočne Evrope (JIE) i Hrvatskoj poboljšanjem nivoa nacionalnog i institucionalnog angažmana na DiSSCo (iz perspektive kolekcija-zbirki).

Jedna od prvih akcija je komuniciranje i interakcija sa najznačajnijim ustanovama koje posjeduju kolekcije (zbirke) u regionu Zapadnog Balkana.

Sadašnja DiSSCo zajednica sastoji se od 119 institucija iz 21 evropske zemlje, vodeći i doprinoseći ukupnoj spremnosti DiSSCo-a kao potpuno operativne panevropske istraživačke infrastrukture. Povezivanje kolekcija smještenih u regiji jugoistočne Evrope i Hrvatskoj od izuzetne je važnosti za DiSSCo i to je razlog zbog kojeg se preduzimaju akcije u ovoj ranoj fazi (pripremnoj fazi) istraživačke infrastrukture.

Cilj je identifikovati zahtjeve institucija koje posjeduju zbirke na tom području u cilju potpunije saradnje s DiSSCo i uspostavljanje veza s GIZ / ORF BDU podprojektom „Regionalna mreža za upravljanje i izvještavanje o biološkoj raznolikosti (BIMR 2) ”.

Dr Lidija Polović

Direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore

Link:

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...