Fragmenti prirode

Poster
Cetinje, 2012

Međunarodni dan muzeja, Cetinje, 18. maj – 02. jun 2012.

Biljarda, Mermerna sala


Prirodnjački muzej Crne Gore
Izložba „Fragmenti prirode – Fragments of Nature”

 

iz kataloga

Priroda je čovjekov prvi učitelj. Ponekad nas uči kroz očiglednost, ponekad kroz iskustvo, a u posljednje vrijeme najviše kroz zagonetke. Priroda života, priroda atoma, priroda vremena i prostora postavljaju dovoljno zagonetki za nezajažljivu ljudsku radoznalost. Samozvanog gospodara prirode jedino taština tjera da zaboravi svoje oduševljenje njenom veličinom i raznolikošću. Ipak, možda nenamjerno, čovjek gradi svoj svijet po uzoru na prirodni. Ljepota stvari koje nas okružuju i stvari koje sami stvaramo ima najdublje, podsvjesne korijene u našem iskustvu prirodne ljepote. Koliko tvorevina svih ljudskih djelatnosti pokušava da se takmiči sa prirodom? Zgrade koje liče na saće, automobili koji podsjećaju na velike mačke, letjelice koje oponašaju ptice, svi ti aparati koji teže da budu skladni i ergonomični kao bilo koji oblutak? Umjetnost, međutim, ima jednu zajedničku stvar sa prirodom, a to je

Fragmenti prirode

iskrenost kreacije. Poštovanjem ili namjernim izvrtanjem prirodnih oblika, proporcija, boja i tekstura umjetnost predstavlja odu samoj prirodi, postavljajući i sama ljudska bića kao njenu možda najbolju kreaciju.
Kako to radi priroda?
Na ovoj izložbi smo odlučili da se pozabavimo ovim pitanjem. Biologe i istraživače često više zanima pitanje zašto čime se prirodna kreacija ograničava na kontekst “primijenjene umjetnosti evolucije”. U želji da prikažemo fragmente prirode radije sa aspekta njihove jedinstvenosti kao djela prirodnog genija nego funkcionalnih cjelina, predstavljamo vam jedan djelić prirodnog bogatstva Crne Gore koje se čuva u Prirodnjačkom muzeju.
Izložba prvenstveno ima za cilj da predstavi stvaralačku moć prirode. U tom smislu, eksponati imaju samo najosnovnije naučne informacije, ali su predstavljeni kao elementi prirodne kreativnosti koji korespondiraju sa našim shvatanjima o umjetnosti, estetici, mehanici, filozofiji itd.

 

Povratak nazad