Izložba fotografija ʺVILINI KONJICI, DRAGULJI IZ DVA SVIJETAʺ

Poster

U srijedu, 19. aprila 2017. godine u organizaciji Prirodnjačkog muzeja Crne Gore i Polimskog muzeja iz Berana otvorena je izložba fotografija pod nazivom ʺVilini konjici, dragulji iz dva svijetaʺ.

Na otvaranju, ispred domaćina, brojnoj publici obratila se direktorica Polimskog muzeja gospođa Violeta Folić, a nakon nje i autor izložbe gospodin Slavko Polak. Veoma lijepoj atmosferi ovog događaja u mnogome su doprinijele učenice Osnovne muzičke škole iz Berana: Tea Lekić i Amela Ašimović (violine) (klasa profesorice Dragane Popović) uz klavirsku pratnju Isidore Pajković (klasa profesorice Natalije Djačenko). Izložbu je otvorila predstavnica Opštine Berane, gospođa Jelena Božović, savjetnica za kulturu.

Autor fotografija, ujedno i autor izložbe, Mr Slavko Polak je biolog i muzejski savjetnik u Notranjskom muzeju u Postojni (Slovenija). Na 16 fotografija prikazao je viline konjice- grupu veličanstvenih, gracioznih insekata, grabežljivce koji su vijekovima bili inspiracija pjesnicima, budili znatiželju običnih posmatrača i fascinirali prirodnjake. Ovaj spoj elegantne pojave i razigranog plesa sa jedne strane, i proždrljivosti i nemilosrdnostiu lovu na sitniji plijen sa druge, je i razlog što ih negdje nazivaju "vilini konjici", a ponegdje, pak, "dragonfly" (muve zmajevi).

Izložba u Beranama biće otvorena do 4. maja 2017. godine.
Radno vrijeme izložbe je od 8 – 20 sati (ponedeljak – subota).

Izložba fotografija ʺVILINI KONJICI, DRAGULJI IZ DVA SVIJETAʺ
Povratak nazad