Istraživanje masiva Žijova 2015

Prirodnjačka istraživanja masiva Žijova 2015-1016

Planinski masiv Žijovo zahvata područje jugozapadnog dijela Prokletija. Prostire se između kanjona rijeke Cijevne na istoku, kanjona Male Rijeke na zapadu, rijeke Ribnice i Ćemovskog Polja na jugu, te dolina rijeka Veruše i Vučjeg potoka na sjeveru. U toku poslednjeg ledenog doba,

na ovom području je nastalo nekoliko glečerskih jezera od kojih su najznačajnija Rikavačko i Bukumirsko jezero.

Sa stanovišta biodiverziteta, masiv Žijova je slabo istražen. Evidentna je velika raznolikost biotopa, koje čine šume bukve, javora, hrasta, graba i jasena, zatim bora munike, kao i smrčevo-jelove šume. Na stijenama i na siparima raste veliki broj biljaka od kojih su mnoge endemične i reliktne vrste. Bukumirsko jezero je stanište endemičnog bukumirskog mrmoljka. Bioekološki faktori područja omogućavaju povoljne uslove za život velikog broja sisara, ptica, gmizavaca, vodozemaca, riba, insekata i drugih beskičmenjaka.

Međutim, osim planinara, masiv Žijova do danas nije privukao veliki broj istraživača, te stoga nema mnogo naučnih podataka iz oblasti biodiverziteta za ovo područje. Imajući u vidu da je ovo područje nesporno bogato biodiverzitetom, Prirodnjački muzej je pokrenuo dvogodišnje (2015-2016) multidisciplinarno istraživanje biodiverziteta Žijova sa ciljem kvalitativnog utvrđivanja vrsta i značajnih staništa, kao i sakupljanja i naučne obrade prirodnjačkog materijala.

Link:

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...