Izložba geološke zbirke dr Dušana Dragovića KAMEN KRIJE ZNANJE

31.05.2018

Izložba geološke zbirke dr Dušana Dragovića „KAMEN KRIJE ZNANJE“
Organizatori izložbe:
JU" Prirodnjački muzej Crne Gore" i JU"Muzeji i galerije"Nikšić
Izložba je organizovana uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore u okviru u okviru manifestacije 2018. GODINA EVROPSKE KULTURNE BAŠTINE.

Na prostoru Crne Gore kao posljedica složene geološke građe, odnosno složenih geoloških procesa koji se odvijaju u kontinuitetu od prije 390 miliona godina, javljaju se brojne vrste minerala. Oni su često koncentrisani u ležišta i pojave mineralnih sirovina (ruda). Ležišta sirovina se kod nas javljaju na oko 250 lokaliteta a u njima su zastupljene rude i minerali u preko 200 vrsta i varijeteta .
Proučavanju mineralnih sirovina posvetio se prije više od 60 godina inženjer geologije Dušan Dragović. Tokom radnog vijeka, koji je u cjelini proveo u Crnoj Gori, vrijedno i pažljivo je sakupljao uzorke raznih mineralnih sirovina, rijetkih geoloških pojava i fosila.
Rezultate svog višedecenijskog naučno-istraživačkog rada, na mineralnim sirovinama Crne Gore, objavio je u brojnim stručnim i naučnim radovima.
Geološku zbirku dr Dušana Dragovića  preuzeo je Prirodnjački muzej 2016. godine. Program preuzimanja zbirke je finansiran od strane Ministarstva kulture Crne Gore.
Dio te bogate geološke zbirke Vam predstavljamo na ovoj izložbi.

Go back