Edukacija

Edukacija

Wednesday - 09 March, 2016

 

Muzej se danas označava kao mjesto doživljaja, proučavanja, edukacije i zabave. Edukacija u muzejima postoji od kada postoje muzeji.

Uvođenjem pedagogije u muzejsku struku, 1922. godine, stavljen je veći naglasak na važnost organizovane i sadržajno sprovođene edukacije u muzejima, sa ciljem otvaranja muzeja za sve posjetioce, posebno za one najmlađe. Edukacija u muzeju je od ključne važnosti za opstanak istog. Jedna od osnovnih funkcije muzeja je da doprinose učenju i obrazovanju posjetilaca, pored njegovog ličnog doživljaja muzeja.
Muzeji predstavljaju mjesto komunikacije posjetioca i predmeta izložbe.
Kroz muzejsko posredovanje i edukaciju posjetiocu se približavaju sadržaji, postiče se zainteresovanost i potreba za otvaranjem novih vidika. Na taj način se posjetioci dovode u situaciju da na različite načine profitiraju od muzeja i njegovih sadržaja kako bi sami mogli iskoristiti muzej kao skladište znanja, ali i kao mjesto doživljaja.
Pored ovoga kroz edukaciju se i podstiče zajednički rad muzeja i posjetioca u cilju njihovog uključivanja u organizaciji i realizaciji kako samostalnih tako i zajedničkih izložbi, radionica, programa i projekata.
U dosadašnjem radu Prirodnjački muzej je značajno mjesto poklanja edukaciji posjetioca, posebno djeci predškolskog i školskog uzrasta.
Tokom 20 godina rada muzej je organizovao preko 30 tematskih izložbi koje su prvenstveno bile namjenjene najmlađima.
Poseban dio u okviru ovih izložbi posvećen edukaciji djece muzej je ostvario kroz zajednički rad sa izložbom

Read more...