Grbočica pećina

Bilateralna saradnja u biospeleologiji

Prirodnjački muzej Crne Gore i Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta će realizovati projekat u okviru Programa naučno-tehnološke saradnje između vlada Crne Gore i Republike Slovenije za  2018-2020. godinu.

Naziv projekta je ISTRAŽIVANJE UZORAKA PODZEMNOG BIODIVERZITETA KAO OSNOVA ZA ODREĐIVANJE PRIORITETA U DALJIM ISTRAŽIVANJIMA I ZAŠTITI

Fauna prilagođena životu u podzemlju nastanjuje različita staništa. Od svih podzemnih staništa speleološki objekti su najčešća tema istraživanja. Dinaridi, smješteni u sjeverno-zapadnom dijelu Balkanskog poluostrva, spadaju među područja sa najvećim biodiverzitetom podzemne faune na Zemlji. Upravo na području Dinarida su i započela naučna istraživanja ove faune, čiji su rezultati bili osnova za razvoj nove grane nauke – biospeleologije. Masiv Dinarida, sa najvećom biološkom raznovrsnošću pećinske faune na svijetu, predstavlja i hotspot na svjetskom nivou, jer još skriva veliki broj neotkrivenih podzemnih vrsta. U okviru regiona, dva su područja identifikovana kao oblasti sa najvećim biodiverzitetom podzemne faune – jedno je u južnoj Sloveniji, drugo je na mjestu spajanja granica Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Stepen istraženosti i poznavanja podzemne faune je različit među državama regiona. Slovenija ima najdužu tradiciju u biospeleološkim istraživanjima, dok su istraživanja u Crnoj Gori bila mnogo manjeg obima i trajanja. Uprkos tome, područja visokog biodiverziteta su identifikovana u djelovima zapadne Crne Gore. Takođe, nešto intenzivnija terenska istraživanja poslednjih godina dovela su do zanimljivih nalaza za faunu Crne Gore, ukazujući na nova gledišta o distribuciji pojedinih vrsta, ili otkrivajući nove vrste, čak i rodove podzemne faune za nauku. Ali, zbog nedostatka redovnih istraživanja, čak i neke široko poznate vrste pećinske faune, kao što je jedini kičmenjak –Proteus (Čovječja ribica), još nisu registrovani na području Crne Gore. Takav nedostatak podataka i nizak nivo istraženosti imaju velikog uticaja i na zaštitu podzemne faune Crne Gore. Podzemna staništa i njihova fauna su direktno ili indirektno ugroženi antropogenim aktivnostima. U njih uključujemo razvoj putne infrastrukture, regulaciju ili promjenu prirodnih vodotokova, nepravilno odlaganje otpada ili hemijskih materija, kao i neregulisana eksploatacija podzemnih voda. Postojeći planovi zaštite, koji se sprovode na državnom nivou u Sloveniji i u Crnoj Gori, razlikuju se u krajnjim rezultatima zaštite podzemne faune.

Link:

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...