"VODENA ČAROLIJA"

10.10.2018

Autori izložbe: dr Nada Bubanja, spec. Katarina Burzanović

Izložba i multimedijalna projekcija "VODENA ČAROLIJA" upoznaće posjetioce sa vodenim biljkama i ribama slatkovodnih basena i mora sa prostora Crne Gore. Edukativnog je karaktera i namijenjena je širokoj publici.

VODA - IZVOR ŽIVOTA

Život je nastao u vodi i postoji zahvaljujući njoj. Voda pokriva 70 % zemljine površine. Najveći deo vodenih površina je morska voda - 97 %, a manji dio čini slatka voda - 3 %. U vodi i od vode živi veliki broj biljaka i riba. Za vodene biljke voda je njihova životna okolina u kojoj učestvuju u produkciji biomase i stvaraju kiseonik a iz koje uzimaju mnoga korisna jedinjenja i predstavljaju glavnu hranu mnogim ribama i vodenim pticama. Ribe predstavljaju osnovni izvor životinjskih proteina za milijardu ljudi. Jedan od glavnih pokazatelja stanja vodenih ekosistema su upravo vodene biljke i ribe.

Raznolikost vodenih biljaka je velika i do sada ih je na prostoru Crne Gore zabilježeno oko 250 vrsta. Među njima se ističu lokvanj - jedna od najljepših biljaka na svijetu, mjehurača - biljka mesožderka, skadarski vodeni orah, kasaronja - endemična vrsta Skadarskog jezera, solnjača - biljka koja se koristi kao salata, vodena kuga - invazivna vrsta i dr.

Ako ribe posmatramo u planetarnim razmjerama onda mozemo istaći da je njihova raznolikost velika i do sada ih je u svijetu opisano oko 25 000 vrsta dok je taj broj u Crnoj Gori mnogo manji i broji svega 77 vrsta. Među njima se ističu pastrmka, glavatica, mladica, tuna - izraziti predator, murina - zastaršujući predstavnik, morski pauk - jedna od najotrovnijih riba Jadranskog mora i dr.

Posjetioci će moći da vide herbarske primjerke vodenih biljaka i prepariranih riba koje prate edukativni tekstovi o njihovom višestrukom značaju. Na izložbi će biti prikazani najljepši vodeni ekosistemi Crne Gore zabilježeni fotoaparatom. Kako bi se stekao utisak prave vodene čarolije izložba je upotpunjena i multimedijalnom projekcijom koja će posjetiocima šumom vode, ljepotama lokvanja i igrom riba dočarati lijepi i čudesni vodeni svijet.

 

MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA “KAD EKSPONATI OŽIVE”

Prirodnjacki muzej poster

Prirodnjački muzej Crne Gore zajedno sa grupom mladih crnogorskih umjetnika i entuzijasta organizuje multimedijalni događaj pod nazivom: “Kad eksponati ožive”. Na taj način ćemo svojoj vjernoj publici, kroz novu prizmu, približiti vrijednosti naše kulturne i prirodne baštine.

Kombinovanjem muzejskih eksponata, umjetničkog izražaja i savremenih tehnologija pokazaćemo kako se kultura, nauka i umjetnost međusobno prepliću i dopunjavaju.

Povratak nazad