Otvorena izložba ,,Priroda na poštanskim markama” u Dvorcu kralja Nikole na Kruševcu

21.04.2017

Izložba ,,Priroda na poštanskim markama” svečano je otvorena 20. aprila u Dvorcu kralja Nikole na Kruševcu, a rezultat je zajedničkog rada Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, Filatelističkog društva Podgorica i Pošte Crne Gore.

Autori izložbe su Dr Marko Karaman, Mr Čeda Ivanović i  Mr Balša Gobović

Ispred Prirodnjačkog muzeja, govoreći o ideji povezivanja poštanskih maraka i pratećih eksponata biljnih i životinjskih vrsta, prisutnima se obratila direktorica Dr. Lidija Polović. Direktorka Polović je posebno naglasila dugu tradiciju izdavanja poštanskih maraka u Crnoj Gori, budući da je Crna Gora prvu svoju marku štampala 1873. godine a pustila u poštanski saobraćaj 1874 godine. Kako navodi direktorka Polović, Crna Gora je kao i mnoge Evropske države na svojim markama štampala likove svojih vladara, najprije Knjaza Nikole a kasnije i Kralja Nikole. Po njenim riječima Izložba “Priroda na poštanskim markama”, predstavlja zanimljiv izražaj povezanosti ljudi sa svojim vlastitim prostorom i biodiverzitetom tog prostora koji odolijeva vremenu, svojim umjetničkim prikazom na poštanskim markama , prkoseći duhu novih tehnologija. Posebnu čar izložbi daju eksponati Prirodnjačkog muzeja Crne Gore koji su izloženi. Izložba “Priroda je na poštanskim markama” pokazatelj je dobre međuresorske saradnje, kao I dobre saradnje sa društveno odgovornim kompanijama I organizacijama.

Osvrnuvši se na bogatu istoriju crnogorskog izdavaštva, Aleksandra Perović, referent filatelije i međunarodne saradnje u Pošti Crne Gore, istakla je da se u okviru novijeg izdavaštva, od 2005. godine do danas, svake godine publikuju marke izdanja Flora/Fauna, Zaštita prirode i Turizam sa motivima biljnih i životinjskih vrsta Crne Gore i njihovih staništa i drugih interesantnih lokaliteta.

U ime Ministarstva održivog razvoja i turizma, pokrovitelja ovog projekta, Izložbu je otvorila Ivana Vojinović, Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu.

Izložbu je moguće pogledati do 12 maja, svakog dana 8-16 časova.

Povratak nazad