Aktuelnosti

Izložba geološke zbirke dr Dušana Dragovića „KAMEN KRIJE ZNANJE“
Organizatori izložbe:
JU" Prirodnjački muzej Crne Gore" i JU"Muzeji i galerije"Nikšić
Izložba je organizovana uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore u okviru u okviru manifestacije 2018. GODINA EVROPSKE KULTURNE BAŠTINE.

Na prostoru Crne Gore kao posljedica složene geološke građe, odnosno složenih geoloških procesa koji se odvijaju u kontinuitetu od prije 390 miliona godina, javljaju se brojne vrste minerala. Oni su često koncentrisani u ležišta i pojave mineralnih sirovina (ruda). Ležišta sirovina se kod nas javljaju na oko 250 lokaliteta a u njima su zastupljene rude i minerali u preko 200 vrsta i varijeteta .
Proučavanju mineralnih sirovina posvetio se prije više od 60 godina inženjer geologije Dušan Dragović. Tokom radnog vijeka, koji je u cjelini proveo u Crnoj Gori, vrijedno i pažljivo je sakupljao uzorke raznih mineralnih sirovina, rijetkih geoloških pojava i fosila.
Rezultate svog višedecenijskog naučno-istraživačkog rada, na mineralnim sirovinama Crne Gore, objavio je u brojnim stručnim i naučnim radovima.
Geološku zbirku dr Dušana Dragovića  preuzeo je Prirodnjački muzej 2016. godine. Program preuzimanja zbirke je finansiran od strane Ministarstva kulture Crne Gore.
Dio te bogate geološke zbirke Vam predstavljamo na ovoj izložbi.

Pročitaj više

Otvorena izložba Vodena Čarolija

subota - 21 april, 2018

Otvorena izložba ̎VODENA ČAROLIJA̎
Autori: Nada Bubanja, Katarina Burzanović

U petak 20. aprila u 19 časova otvorena je izložba prirodnjačkog muzeja “VODENA ČAROLIJA” u prostorijama Kulturnog centra nikola Đurković u Kotoru.
Nakon uvodne riječi direktorice kulturnog centra Marije Bernard izložbu je otvorila direktorica Prirodnjačkog muzeja Lidija Polović koja je u svom obraćanju naglasila da je ovo još jedna u nizu izložbi koje muzej poklanja svojoj vjernoj publici širom Crne Gore kao i to da će se publika kroz ovu izložbu poznati sa ljepotama i specifičnostima kako čarobnog živog svijeta koji stanuje u vodi i na vodi tako i sa ljepotama samih vodenih ekosistema.
Čaroliju ove izložbe upotpunjava multimedijalna projekcija koja je urađena u saradnji sa Matijom Mitrovićem i grupom studenata i mladih umjetnika.
Izložba je edukativnog karaktera i namijenjena je širokoj publici ali prvenstveno djeci školskog uzrasta.
Izložba će trajati od 20. aprila do 18. maja.

Pročitaj više

Prirodnjačka izložba ̎VODENA ČAROLIJA̎
Autori: Nada Bubanja, Katarina Burzanović

Izložba ̎VODENA ČAROLIJA̎ govori o vodenom živom svijetu sa prostora Crne Gore. Akcenat izložbe je na vodenim biljkama i ribama kako slatkovodnih basena tako i mora. Izlozba je edukativnog karaktera i namijenjena je sirokoj publici ali prvenstveno djeci školskog uzrasta. Traje od 20 aprila do 20 maja. Osim u Kotoru, izlozba ce biti predstavljena i na sjeveru Crne Gore, na jesen. Odrzavanje izlozbe se poklapa i sa manifestacijim Noc Muzeja tako da ce publika 19 maja moci da uziva u postavci. Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, to je inače evropska manifestacija kojoj će se u našoj zemlji priključiti pored ostalih crnogorskih muzeja i Prirodnjački muzej sa ovom izložbom.
Cilj izlozbe je informisati širu javnost o ljepotama tj. čaroliji vodenog svijeta koji zivi u vodi i na vodi kao i pokazati prirodne ljepote tih ekosistema. Takodje kroz multimedijalnu animaciju koja će biti prikazana u centralnom dijelu galerije upotpunili smo prezentaciju istih i pokušali da osim klasičnog izlaganja prirodnjačkog materijala napravim pravu čaroliju.

POZIVNICA

Pročitaj više

Ministar Aleksandar Bogdanović sa saradnicima bio je u radnoj posjeti Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, veoma brzo nakon stupanja na funkciju ministra. Sa zadovoljstvom ističemo da je ovo prva posjeta jednog Ministra kulture Prirodnjačkom muzeju za 23 godine postojanja muzeja.
Ovom prilikom predstavljeni su rezultati rada Muzeja u 2017. godini i prezentovana unaprijeđenja u procesu i uslovima rada u muzeju, kao i planovi za 2018 godinu.
Poseban aspekat posvećen je rezultatima postignutim u dijelu unaprijeđenja uslova za čuvanje muzejskih zbirki koji su realizovani u 2017. godini, kroz racionalan utrošak budžetskih sredstva, kao i planiranom nastavku adekvatnog opremanja muzejskog depoa, za koje je Vlada Crne Gore obezbijedila neophodna sredstva u 2018. godini u budžetu Prirodnjačkog muzeja.
Ministar Bogdanović je istakao da je Prirodnjački muzej, uprkos lošim izlagačkim uslovima organizovao značajne i veoma propraćene izložbe i naveo kako prostorni kapaciteti Ministarstva kulture i ostalih institucija kulture stoje na raspolaganju Prirodnjačkom muzeju.
Zajednički je konstatovano da Prirodnjački muzej, kao jedan od važnih čuvara kulturne baštine i Crnogorskog identiteta, zavrijeđuje da nakon 23 godine svoga bitisanja dobije Izložbene prostorije u svom vlasništvu i dogovoreno da Ministarstvo kulture i Prirodnjački muzej u tekućoj godini budu snažno posvećeni ovom cilju, koji bi trebao rezultirati obezbjeđivanjem izložbenih prostorija u vlasništvu Prirodnjačkog muzeja, čime bi se u značajnom i unaprijedla kulturna i turistička ponuda Glavnog grada.

Pročitaj više