Aktuelnosti
Izložba “Posebna je Crna Gora” koju organizije JU“Prirodnjački muzej” Crne Gore u saradnji sa Centrom za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović Strunjo“Bijelo Polje, otvorena je 6. novembra galeriji Centra za kulturu u Bijelom Polju. Autori izložbe su kustosi Prirodnjačkog muzeja Crne Gore - Lidija Polović, Nada Bubanja, Natalija Čađenović i Goran Ćulafić. Postavka će trajati od 6. do 28. novembra 2018. godine. U okviru izložbe je prikazan dio bogatih zbirki Prirodnjačkog muzeja. Poseban akcenat je na endemičnim, zaštićenim, rijetkim i reliktnim biljnim i životinjskim vrstama koje predstavljaju simbole Crne Gore. Osim bogatstva biodiverziteta na izložbi je predstavljen i dio geodiverziteta sa posebnim akcentom na rude koje su imale veoma značajnu ulogu u ekonomskom razvoju Crne Gore.
Pročitaj više

"VODENA ČAROLIJA"

srijeda - 10 oktobar, 2018

Autori izložbe: dr Nada Bubanja, spec. Katarina Burzanović

Izložba i multimedijalna projekcija "VODENA ČAROLIJA" upoznaće posjetioce sa vodenim biljkama i ribama slatkovodnih basena i mora sa prostora Crne Gore. Edukativnog je karaktera i namijenjena je širokoj publici.

VODA - IZVOR ŽIVOTA

Život je nastao u vodi i postoji zahvaljujući njoj. Voda pokriva 70 % zemljine površine. Najveći deo vodenih površina je morska voda - 97 %, a manji dio čini slatka voda - 3 %. U vodi i od vode živi veliki broj biljaka i riba. Za vodene biljke voda je njihova životna okolina u kojoj učestvuju u produkciji biomase i stvaraju kiseonik a iz koje uzimaju mnoga korisna jedinjenja i predstavljaju glavnu hranu mnogim ribama i vodenim pticama. Ribe predstavljaju osnovni izvor životinjskih proteina za milijardu ljudi. Jedan od glavnih pokazatelja stanja vodenih ekosistema su upravo vodene biljke i ribe.

Raznolikost vodenih biljaka je velika i do sada ih je na prostoru Crne Gore zabilježeno oko 250 vrsta. Među njima se ističu lokvanj - jedna od najljepših biljaka na svijetu, mjehurača - biljka mesožderka, skadarski vodeni orah, kasaronja - endemična vrsta Skadarskog jezera, solnjača - biljka koja se koristi kao salata, vodena kuga - invazivna vrsta i dr.

Ako ribe posmatramo u planetarnim razmjerama onda mozemo istaći da je njihova raznolikost velika i do sada ih je u svijetu opisano oko 25 000 vrsta dok je taj broj u Crnoj Gori mnogo manji i broji svega 77 vrsta. Među njima se ističu pastrmka, glavatica, mladica, tuna - izraziti predator, murina - zastaršujući predstavnik, morski pauk - jedna od najotrovnijih riba Jadranskog mora i dr.

Posjetioci će moći da vide herbarske primjerke vodenih biljaka i prepariranih riba koje prate edukativni tekstovi o njihovom višestrukom značaju. Na izložbi će biti prikazani najljepši vodeni ekosistemi Crne Gore zabilježeni fotoaparatom. Kako bi se stekao utisak prave vodene čarolije izložba je upotpunjena i multimedijalnom projekcijom koja će posjetiocima šumom vode, ljepotama lokvanja i igrom riba dočarati lijepi i čudesni vodeni svijet.

 

MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA “KAD EKSPONATI OŽIVE”

Prirodnjacki muzej poster

Prirodnjački muzej Crne Gore zajedno sa grupom mladih crnogorskih umjetnika i entuzijasta organizuje multimedijalni događaj pod nazivom: “Kad eksponati ožive”. Na taj način ćemo svojoj vjernoj publici, kroz novu prizmu, približiti vrijednosti naše kulturne i prirodne baštine.

Kombinovanjem muzejskih eksponata, umjetničkog izražaja i savremenih tehnologija pokazaćemo kako se kultura, nauka i umjetnost međusobno prepliću i dopunjavaju.

Pročitaj više

Otvorena izložba “Posebna je Crna Gora” u Beranama.

Pročitaj više

Otvorena izlozba Posebna je Crna Gora

četvrtak - 16 avgust, 2018

Otvorena izložba “Posebna je Crna Gora” u Petnjici.


Prirodnjačka izložba “Posebna je Crna Gora” otvorena je u okviru 5 tog Bihorskog ljeta u Centru za kulturu u Petnjici.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili direktor Centra za kulturu Sinan Tiganj i direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore dr Lidija Polović. Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović.

"Obaveza Prirodnjačkog muzeja i svih nas iz resora kulture je da afirmišemo kulturno i prirodno blago kojim naša Crne Gora obiluje, organizovanjem ovakvih i sličnih događaja. Veliko nam je zadovoljstvo što nam u toj misiji podršku uvijek daje Ministarstvo kulture, a Opština Petnjica i Centar za kulturu širom su otvorili svoja vrata da nas ugoste. Posebno nam je zadovoljstvo što je naša izložba dio “Bihorskog kulturnog ljetoa”, jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija ovog kraja, naglasila je direktorica Prirodnjačkog muzeja.

„Čast mi je i zadovoljstvo što večeras imamo jedan zaista lijep događaj. Naši prijatelji i partnrti u ovom projektu su napisali Posebna je Crna Gora, ja bih rekao da je večeras jedinstvena Crna Gora i da su Ministarstvo kulture i Prirodnjački muzej zajedno sa Opštinom Petnjica kreatori jedne ovakve inicijative, koja će omogućiti da i Petnjičani posebno ljudi iz dijaspore i djeca školskog uzrasta pogledaju ovu zaista izvanrednu izložbu“ naglasio je predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović.

Prirodnjački eksponati I fotografije su izloženi u holu Centra za kulturu gdje će biti izložene do 28. septembra i dostupni posjetiocima svakog radnog dana od 8-16h.

Pročitaj više