𝐕𝐢𝐥𝐢𝐧𝐢 𝐤𝐨𝐧𝐣𝐢𝐜𝐢 – „𝐙𝐦𝐚𝐣𝐞𝐯𝐢 𝐦𝐞đ𝐮 𝐢𝐧𝐬𝐤𝐞𝐭𝐢𝐦𝐚“

Ova grandiozna leteća stvorenja nas samim svojim nazivom uvode u čarobni svijet vila i zmajeva. U različitim kulturama nose i različita imena poputa: „zmijski sluga, „zmijski pastir“, „otimači očiju“, „žaoka konja“, „vještičije životinje“, „muve zmajevi“ itd., i to u zavisnosti od narodnih vjerovanja.

Vilini konjici imaju dugo i vitko tijelo koje oblikom podsjeća na helikopter, sa dva para providnih mrežolikih krila koja im omogućavaju brz let. Dok lete iznad vode, pojedine vrste razvijaju brzinu od 30-ak km/h, ali „pod punim gasom“ mogu i znatno brže. Odlikuju se i istrajnošću, pa ih ne treba podcjenjivati ni na duže staze.

Životni vijek vilinih konjica je vezan za vodu, jer se njihove larve razvijaju u vodenim sredinama i za njih je karakteristično da su velike proždrljivice. Obično jedu različite vrste beskičmenjaka, pa čak i larve vlastite vrste, a nerijetko i male ribice i vodozemce. Odrasle jedinke su takođe predatori i u letu hvataju druge insekte (npr. komarce, medonosne pčele). Uglavnom se hrane živim ulovom, međutim, pojedu sve što im se stavi u usta, pa čak i sopstveni abdomen. I dok u stadijumu larve provedu obično od 3 do 5 godina, vijek odraslih jedinki je znatno kraći: u prosjeku od 4 do 6 nedelja.

Upravo zbog kratkog životnog vijeka, najvažnija „misija“ odraslih je da ostave potomstvo, pa se mužjak čim dostigne polnu zrelost baca na posao. On najprije izabere teritoriju koju će braniti od suparnika, a potom iz svoje osmatračnice, najčešće nekog lista na kojem odmara, dočekuje potencijalnu partnerku. Da bi skrenuo pažnju na sebe naglo zaleprša krilima nekoliko puta i isteže i podiže svoj dugački abdomen. Ako je ženka zainteresovana za udvaranje, slijeće na neki obližnji list, često iznad vode. Mužjak, ohrabren time, kreće u osvajanje elegantno i titravo leteći u njenoj blizini. Sad je prilika da prikaže svo svoje pilotsko umijeće, pa se ponirući spušta do same površine vode i leprša iznad nje. Ako je zainteresovana, ženka će ga sačekati na listu i njegova misija je ostvarena.

Mr Suzana Malidžan

17.01.2024

Povezani članci